Posts by Goga

Plakat za online tribinu Demokracija

Vision is decision: Online tribina za mlade

Plakat za online tribinu DemokracijaProšle akademske godine, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. je organizirao javne tribine u sklopu projekta Vision is decision – Mladi i demokracija.
Tribine su okupljale studente s područja grada Sarajeva, a razgovaralo se i učilo o raznim društvenim, vjerskim, ekonomskim i političkim događajima i problemima kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan nje.

svToma

Bože, samo tebe tražim – Molitva sv. Tome Akvinskog

Sveti Toma Akvinski, talijanski dominikanac, filozof, teolog, crkveni naučitelj i svetac. Rođen je 1225. u dvorcu Akvino u južnoj Italiji....

osi fotka

3. 12. Međunarodni dan osoba s invaliditetom

osi fotkaPoštivanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom proglašeno je Rezolucijom 47/3 Svjetske skupštine Ujedinjenih naroda 1992. godine. Svrha je promicanje prava i dobrobiti osoba s invaliditetom u svim područjima društva i razvoja, te povećati svijest o stanju osoba s invaliditetom u svim aspektima političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života.

12755510554 fe00646151 o 805x0 c default Kopiraj

Ovca koja je mislila da nikom nije bitna

12755510554 fe00646151 o 805x0 c default Kopiraj

Ja sam ovca broj sedamdeset i dva. Znam to dobro, jer mi piše na leđima. Da bi si olakšao posao nadgledanja, pastir je svaku ovcu označio brojem. Tako znam i to da nas je stotinu na broju. Ovca pod brojem sto ima vunene uvojke i veoma je umišljena. Mislim da broj sto nosi zato što ima najveću stražnjicu.

Ivana smoljo Kopiraj

Što sam naučila na edukaciji o demokraciji?

Prošle akademske godine, Centar za mlade je započeo sa realizacijom projekta Vision is decision – Mladi i demokracija kako bi...

Vrtic 2 Kopiraj

Svjetski dan borbe protiv nasilja nad djecom i Dan dječjih prava

Vrtic 2 KopirajDjeca su najbolje zaštićena kada stručnjaci razumiju što se od njih traži pojedinačno i kako trebaju raditi zajedno. (Working together to safegurad children)

Nasilje, u različitim oblicima, utječe na više od milijardu djece širom svijeta i događa se svaki dan, u svakoj zemlji i svakoj zajednici, a Bosna i Hercegovina nije iznimka. Život u nasilju utječe na dječje zdravlje, razvoj i obrazovanje. Istovremeno, nasilje i njegove posljedice koštaju društvo jako mnogo time što usporavaju ekonomski razvoj, narušavaju ljudski i društveni kapital.
19. studenoga u svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom, a već 20. studenoga obilježava se Dan dječjih prava. Svjetski dan borbe protiv nasilja nad djecom nastao je na inicijativu Fundacije svjetskog summita žena iz 2000. godine s ciljem stvaranja kulture prevencije diljem svijeta, poticanjem vlada i društvenih organizacija, na aktivnije uključivanje u zaštiti djece. Generalna skupština UN-a usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta 1959. godine, a trideset godina poslije, usvojena je Konvencija o pravima djeteta otkad se obilježava Međunarodni Dan dječjih prava.

DSC 0038 Kopiraj

Živiš samo jedan dan: danas!

DSC 0038 Kopiraj

U jednome malom selu, u dalekome kutku zemlje, živio neki stari, mudar čovjek.

IMG 20201108 WA0027

YouthFluence – formacija voditelja ministranata u Travniku

IMG 20201108 WA0027U okviru novog projekta YouthFluence – uključi se, služi i prati, kojeg provodi Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”, održana je formacija voditelja ministranata. Aktivnost je organizirana u prostorijama Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić”, u Travniku, u razdoblju od 06. – 08. studenog 2020. pod vodstvom djelatnika NCM-a Antonia Topalovića i sestre Jelene Jovanović. Skupina od 30 mladih sudjelovala je u bogatom programu kroz koji su imali priliku učiti, družiti se i zajedno raditi na izradi programa za formacije ministranata predviđenih od siječnja 2021.

DSC 0483 Kopiraj

Vision is decision: Započeo novi ciklus vikend susreta

DSC 0483 KopirajPočetkom nove školske godine, započeo je i drugi ciklus radionica i aktivnosti unutar projekta Vision is decision – Mladi i demokracija. S obzirom na pandemiju koronavirusa te mjere opreza, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. organiziran je vikend susret za mlade, na nešto drugačiji način nego prethodne godine.
Susret je održan od 06. do 08. studenog, a sudjelovalo je sveukupno 20 sudionika, uključujući edukatore te voditelje projekta. Uz koordinatoricu projekta Filipu Lončar te voditelja Alena Gudalo, program su vodili i edukatori Ružica Marković, Sunčica Đukanović te Darko Tusun.
Po dolasku u NCM, mladima je predstavljen program i rad Centra za mlade, aktivnosti koje se realiziraju te projekt Mladi i demokracija. Uz igricu upoznavanja, svoje prošlogodišnje iskustvo sudjelovanja na vikend susretima podijelio je i Darko Tusun te je večer završena molitvom u kapelici sv. Ivana Pavla II.

Untitled Kopiraj

Poziv za prijave nove generacije Škole animatora otvoren do 6. studenog

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” nastavlja s programom Škola animatora “Mladi za mlade” u školskoj 2020/2021. godini....