Klik za zdravlje: Radionica o Nargili za učenike KŠC-a u Zenici

Nargila radionica ZenicaU srijedu, 23. svibnja, u prostorijama Katoličkog školskog centra Sveti Pavao u Zenici, održana je treća radionica projekta Prevencija ovisnosti kod mladih – Klik za zdravlje, koja nosi naziv Moderne ovisnosti – Nargila.

Radionicu su održali vršnjački edukatori Tamara Bakula i Tomislav Barišić, a realizirana je u dva odijeljenja 6. razreda, za 40 učenika.
Učenici su, tom prilikom, pokazali predznanje o nargili i njezinom utjecaju na zdravlje čovjeka te su tijekom radionice više naučili o ovom poroku.
Njihovim aktivnim sudjelovanjem i prikladnim praktičnim radom dočarano im je što je općenito ovisnost, kako ona djeluje na čovjeka i konkretno što izaziva nargila i na koji način. Nakon uvodnog informativnog dijela, učenici su imali zadatak na obris ljudske figure zabilježiti sve one dijelove ljudskoga tijela koji su pogođeni i zaraženi konzumiranjem nargile, a nakon toga isjeckati isti papir na komadiće i pokušati ga sastaviti. Pouka ovoga grupnoga zadatka je uvidjeti kako naše tijelo nikada ne može biti isto, tj. jednako zdravo, prije i poslije konzumiranja neke štetne tvari.
Veilko predznanje koje su pokazali osnažili je važnost ovoga projekta jer su sami iskazali zabrinutost i strah za jedan ovakav moderni trent. Te na taj način izgradili vlastite stavove o konzumiranju ovakvih stvari.
Zahvaljujemo se osoblju KŠC Sv. Pavao.
Tamara Bakula