NCM „Ivan Pavao II“ i ove godine podržao nove projekte mladih

Vijest natjecaj

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih IvanPavao II. kroz svoje projekte i aktivnosti već deset godina trudi se mladima ponuditi mjesto i prostor za dodatno usavršavanje, edukaciju, te podržati njihove samostalne ideje, inicijative kako bi radili na poboljšanju uvjeta života i rada u zajednici.

Upravo za takve skupine, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., koji djeluju i volontiraju u aktivnostima koje Centar realizira, pruža priliku apliciranja na projekt malih grantova.To su (ne)formalne skupine mladih, organizacije, škole, udruge i župe na razini Vrhbosanske nadbiskupije koje sa svojim projektom apliciraju na natječaj raspisan od Centra za mlade Ivan Pavao II. koji može biti podržan u iznosu do 1 000 KM. Šestu godinu za redom na raspisani natječaj pristiglo je 35 projekata od kojih je financijsku potporu dobilo njih 27.
Odlukom povjerenstva kojeg su činili vlč. Vladimir Pranjić, župnik župe sv. Josipa u Zenici i vijećnik Vijeća za mlade , s. Jelena Jovanović, predstavnica Prijatelja maloga Isusa u Vijeću za mlade Vrhbosanske nadbiskupije , fra Josip Jukić, župnik župe Uznesenja BDM Kreševo, te Marijana Miketek, djelatnica Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., projekti koje će Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. podržati u tekućoj godini su:

Iz Sarajevskog dekanata novčanu podršku je dobila Provincija Bosne Srebrene koja je aplicirala s projektom Dokumentarni film o Frami Bosne Srebrene imajući za cilj promicanje svijesti o povijesnoj baštini kroz ovaj način. Zatim Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije sa Stupa s projektom Dječje ljeto 2019. kroz koji nastoji pružiti mladima priliku rasti i razvijati igre, vještine i sposobnosti u duhu kršćanstva.
Na natječaj je aplicirala i Udruga katoličkih studenata Emaus s projektom Studijsko putovanje te Župa Presvetog Srca Isusova u Sarajevu s projektom Župni susret mladih i djece. Župa sv. Luke evanđelista –Sarajevo za projekt S Isusom i na raspustu dobila je također podršku kao i Nadbiskupijsko Misijsko sjemenište Redemptoris Mater iz Sarajeva za projekt Kupovina gitare za animiranje susreta mladih.

Župa sv. Ivana Krstitelja iz Jelaha, koja pripada Usorskom dekanatu, kroz projekt Iskoristimo vrijeme kvalitetno dobila je potporu da bi i u slobodno vrijeme mladi stekli osnovne vještine znanja i učenja.
Iz Ramskog dekanata aplicirala je Župa Presvetog Srca Isusova iz Prozora te također dobila poticaj za Glazbenu sekciju mladih koja će priliku iskoristiti za snimanje pjesme prigodom Misijske godine.
Iz Žepačkog dekanata poticaje su dobili župa sv. Josipa iz Zenice s projektom Advent fest, Katolički školski centar sv. Pavao, također iz Zenice, čiji projekt nosi naziv Little free Library – Otvorena knjižnica. Iz istog dekanata aplicirala je i župa sv. Ane iz Radunica s projektom Dječje ljeto u Radunicama 2019., te župa sv. Ilije Proroka iz Novog Šehera također s projektom Dječje ljeto.

Unutar Kreševskog dekanata mnoge su udruge i župe koje su aplicirali za dodjelu malih grantova među kojima su: Župa Uznesenja BDM u Kreševu – Kamp dječjeg veselja; Predškolska ustanova Framica i HKO Kruh sv. Ante Busovača – Dvorište sa toboganom za djecu kako bi se mladima omogućilo kvalitetno i kreativno korištenje slobodnog vremena u prirodi. ŽupaKiseljak je također dobila podršku za projekt Dječje ljeto. Sestre služavke malog Isusa i prijatelji Malog Isusa za Dječji kamp – Izvor radosti kroz koji će nastojati pružiti mladima mogućnost sudjelovanja u ovakvoj akivnosti kroz cjelodnevno zajedništvo i suživot.
Srednja strukovna škola iz Orašja, koja pripada Šamačkog dekanatu, dobila je podršku za projekt Stručna ekskurzija učenika medicinske škole, a iz istog dekanata podršku su dobili još i Župa Uznesenja BDM iz Tolise za Natjecanje i susret dječjih zborova, te Frama Domaljevac za projekt Pete zajedničke ministrantske igre na otvorenom.

Travnički dekanat, koji broji mnoštvo udruga, organizacija, škola i župa, za mnoge od poslanih aplikacija ostvarilo je pravo na traženu podršku. Hrvatska udruga mladih u središnjoj Bosni – Vitez za projekt Come back dobila je traženi poticaj. Župa sv. Duha iz Nove Bile za traženi projekt Susret mladih i djece također je dobila financijsku podršku jer upravo kroz ovakve aktivnosti i susrete mladi koriste priliku za upoznavanje, te obogaćivanje svojih vještina i znanja. Budući animatori, projekt župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika te Samostan Drinskih mučenika iz Novog Travnika za projekt Pjesmom u pastoralna zvanja također su jedni od dobitnika, kao i Župa Uzašašća Gospodinova za projekt Duhovna obnova – Moja župa, moj identitet. Nadbiskupijsko sjemenište Petar Barbarić prijavom projekta Inkluzivna učionica na otvorenom dobila je pravo na ostvarenje potpore, te župa sv. Martina – Bučići za Ljetni kamp mladih i igraonice za djecu.

Iz Bugojanskog dekanata, zahvaljujući novčanoj podršci Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. podršku je dobila župa sv. Obitelji – Kupres za projekt Stopama anđela.
Tradicionalno šestu godinu za redom, svečano potpisivanje ugovora održat će se na Danu mladih Vrhbosanske nadbiskupije u Komušini u subotu, 25. svibnja.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. još jednom čestita svim skupinama mladih koji su aplicirali na natječaj za projekte mladih koji će se realizirati u tekućoj godini do 1. prosinca kada je potrebno poslati izvješće o utrošenim sredstvima.

Marijana Miketek