Mladi iz Novog Travnika posjetili Centar za mlade Ivan Pavao II.

72337497 2303975666581676 325366355610042368 nU subotu, 5. listopada prostorije Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. posjetili su ministranti srednjoškolci i članovi zbora župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika.

Kako bi se potaknuli na ozbiljniji duhovni rast i razvoj, te ugradnju sebe u rast i razvoj župne zajednice, mladi pod vodstvom vlč. Marka Majstorovića, župnika posjetili su Centra za mlade Ivan Pavao II. gdje su sudjelovali na duhovnoj obnovi koju je vodio Jakov Kajinić, duhovnik u Nadbiskupijskom sjemeništu  Petar Barbarić u Travniku.

Tijekom duhovne obnove mladi su razgovarali o tome koliko se svatko od njih treba staviti na raspolaganje župnoj zajednici, kako neprestano trebamo raditi na vlastitoj izgradnji, te koliko smo pozvani svjedočiti i živjeti Evanđelje danas među svojim vršnjacima, u svojoj župnoj zajednici. S mladima se razgovaralo i o tome koji je važno pronaći vlastiti, autentični ali ispravni put življenja Evanđelja.

Nakon duhovne obnove i ručka, mladi su imali priliku sudjelovati i na radionicama koje je vodio Josip Milanović, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji je s mladima razgovarao o modernim vrstama ovisnosti- o nargili i kockanju. Na samome početku radionice, mlade je upoznao s radom i djelovanjem Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., predstavio projekt Prevencije ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje. Nakon uvodnih riječi, mladi su imali priliku čuti o modernoj ovisnosti- nargili, čije je konzumiranje postao moderan trend među mladima osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme. Tijekom radionice mladi su zaključili da pretjerano konzumiranje nargile ukazuje na štetne efekte, gdje ostavlja posljedice na pluća i mozak, da te osobe koje koriste nargilu imaju veći rizik za razvoj karcinoma grla, pluća u odnosu na osobe koje ne konzumiraju. Osim radionice o nargili, mladi iz Novog Travnika imali su priliku podijeliti svoja iskustva o tome koliko je ovisnost o kockanju opasna, te razgovarati o razlozima zbog čega današnji mladi sve češće postaju ovisni o kocki i kako pomoći ovisnicima.

Josip Milanović