Održana prva javna tribina – Mladi i demokracija

IMG 8104 KopirajU ponedjeljak 18. studenog u prostorijama Centra za mlade održana je prva javna tribina za studente u okviru projekta „Vision is decision – Mladi i demokracija“.

Na samom početku prisutne je pozdravila koordinatorica projekta Filipa Lončar te upoznala studente sa samim projektom potaknuvši ih da se uključe u aktivnosti kako bi bili sami nositelji političkih promjena. Vodeću riječ su imali gosti predavači, prof. dr. sc. Pavle Mijović, sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva, i prof. dr. Nerzuk Ćurak, sa Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva. Kroz polusatno izlaganje, iznijeli su svoje ideje, iskustva, shvaćanje demokratskog sustava, kakvo je ono danas, a kakvo bi trebalo biti. Profesor Ćurak analizirao je razliku između totalitarnog sustava i demokratskog društva istaknuvši kako demokracija podrazumijeva da svatko ima pravo na slobodu mišljenja i govora. Naglasio je kako svaki narod želi jedinstvo, objašnjavajući važnost pluralističkog društva u kojemu imamo konkurenciju političkih ideja. A da bi neko društvo bilo demokratsko, prethodni uvjet je da ima višestranački sistem. Ono na čemu je profesor Ćurak snažno inzistirao je poruka da nikad ne pristanemo na uvjete u kojima nam je zabranjeno da slobodno mislimo, jer režimi koji zatvaraju ljude zbog mišljenja su nedemokratski, autokratski i totalitarni, pod okvirom demokracije.

IMG 8074 Kopiraj
Profesor Mijović se nadovezao na analizu prethodnog govornika uključujući element kršćanstva te potaknuo na diksusiju i razmišljanje navodeći neke primjere iz svakodnevnog života koje postaju rutina bez pogleda na stvarnost kakva je. Živimo na jedan način, robotizirano – kupujemo odjeću u istim trgovinama, koristimo društvene mreže, imamo predrasude prema drugima, i često stvavljamo etikete i definicije u odnosu na vjersku, nacionalnu, entitesku ili neku drugu pripadnost. Podsjetio je na neke bitne poruke pape Franje za vrijeme njegovog dolaska u Sarajevo i pozvao se na analize Josepha Ratzingera. Ono što je još naglasio a što je bitno je shvaćanje kršćanstva – kako ga shvaćamo i kako ga živimo. Da li kao kršćani koji su okrenuti prema drugima i koji ga žive u običnim životnim situacijama, ili zatvoreno i izolirano od drugih, nebitno tko su oni.

IMG 8069 Kopiraj
Svojim izlaganjima gosti predavači su potaknuli diskusiju prisutnih te su se, na demokratski način, analizirale određene teme današnjice pokušavajući uvidjeti što i kako možemo promijeniti te biti nositelji novih, bitnih događaja u društvu u kojemu živimo.

Filipa Lončar