Sve je spremno za novi ciklus radionica Klik za zdravlje

klik 1Budući da je mladima važno da budu prihvaćeni u društvu, često se događa da pod pritiskom vršnjaka čine neke stvari koje možda i ne žele. Uzimanjem sredstava ovisnosti stvara se osjećaj socijalne pripadnosti i zajedništva, dok socijalne vještine i popularnost koja se postiže društveno prihvaljitivim ponašanjima gube na važnosti.

Upravo zbog toga, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i u 2020. godini nastavlja s projektom Prevencija ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje za učenike osnovnih i srednjih škola ali i njihove roditelje. Projekt ima za cilj upoznati mlade i njihove roditelje o problemima i opasnostima kojima su svakodnevno izloženi, ali i načinima kako prevenirati iste.

U akademskoj 2019./2020. godini započinje novi ciklus radionica u deset osnovnih i srednjih škola na području cijele Bosne i Hercegovine koji će voditi vršnjački edukatori u suradnji s koordinatorom projekta Josipom Milanovićem.
Nakon radionica na kojima će se obrađivati teme ovisnosti uopće, nargile, vršnjačkog nasilja, zanemarivanja djece, projekt završava petodnevnim Offline kampom na kojem će sudjelovati 50 najaktivnijih sudionika radionice. Cilj kampa je kroz molitvu, igru te direktni socijalni kontakt s vršnjacima, mladima pružiti vrijeme ispunjeno smijehom, zabavom i druženjem bez interneta.

Podsjećamo, projekt je nastao nakon velikog istraživanja o potrebama i problemima s kojima se mladi susreću, a koje je Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. proveo na uzorku od 3 752 osobe. Više od 90% ispitanika naglasilo je da imaju problem s nedovoljno kvalitetnom raspodjelom slobodnog vremena zbog čega se najčešće javlja ovisnost o internetu.
Ako želite da se projekt realizira i u vašoj školi, župi, javite se putem telefona: +387 33 766 225 ili putem e-maila: josip.ncm@gmail.com.

Kontakt osoba: Josip Milanović