Dan ružičastih majica: Potaknimo jedni druge na rast!

Vrtic 2 KopirajNadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u srijedu 26. veljače, u suradnji s World Vision BiH pridružio se kampanji borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se u Bosni i Hercegovini obilježava od 2016. godine pod sloganom Pink Shirt Day- Dan ružičastih majica.

Obilježavanje Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica u Centru za mlade Ivan Pavao II. započeo je radionicom s najmlađima, mališanima dječjeg vrtića Anđeli čuvari koji su s odgajateljicama razgovarali o nasilju, o tome kako trebamo biti pažljivi prema svojim vršnjacima i kako svi zajedno moramo raditi na sprječavanju nasilja. Na veoma kreativan i zanimljiv način na primjeru jabuke, mališani su imali priliku vidjeti kako ružne riječi i ružno ponašanje na nas vrlo često ostavlja tragove koje ne možemo vidjeti okom, ali ih duboko u sebi osjećamo.
Vrtic 1 Kopiraj KopirajPo završetku pričaonice, svi zajedno su ostavili otisak svog dlana na stablu obećanja kako će u budućnosti svoje ruke, usta i noge koristiti za samo dobre stvari i kako njima neće povrjeđivati druge. Susret u vrtiću završen je sadnjom drveta prijateljstva gdje su se na simboličan način mališani dječjeg vrtića Anđeli čuvari izjasnili protiv nasilja.
Isti dan u popodnevnim satima, u Katoličkom školskom centru sv. Josip u Sarajevu, za učenike prvog razreda gimnazije, održana je radionica/pričaonica na temu vršnjačkog nasilja koju su vodili vršnjački edukatori Antonio Topalović i Sunčica Đukanović. S učenicima se razgovaralo o tome koje vrste nasilja postoje, kako prepoznati i reagirati na vršnjačko nasilje u školama i zajednicama, te što učiniti u slučaju da smo mi ili netko u našem okruženju žrtva nasilja.
KSC 2 KopirajVažnost obilježavanja ovog dana prepoznali su i milijuni mladih u cijelome svijetu koji obilježavanju Dan ružičastih majica još od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju u školi, zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka njegovoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školski vršnjaci su odlučili da dignu svoj glas protiv nasilnika i solidariziraju se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama.
Ovu moćnu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama širom svijeta.
KSC Sarajevo 2 KopirajOvom prilikom Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. zahvaljuje se Upravi Katoličkog školskog centra sv. Josip na otvorenosti i susretljivosti kao i odgajateljicama vrtića Anđeli čuvari na prepoznavanju ove značajne teme i sudjelovanja u obilježavanju ovog međunarodnog dana i poticanju jedni drugih na rast.

Nadežda Mojsilović i Josip Milanović