Grad na Neretvi

Naslovna Mostar

Rubrika Upoznaj BiH, ima za cilj naše mlade upoznati sa ljepotama i bogatstvima Bosne i Hercegovine, u čije krajeve ćemo uskoro, nadamo se, moći i odlaziti. U današnjem članku čitamo o Mostaru, a ovom prelijepom gradu na Neretvi, nam piše vršnjački edukator na međureligijskom projektu Koračajmo zajedno i student Fakulteta Islamskih Nauka, Omer Avdić. 

Grad Mostar nalazi se na jugu naše države, na obalama rijeke Neretve, po čemu je i dobio svoj nadimak grad na Neretvi. Ujedno je i glavni i najveći grad u Hercegovini sa oko 106.000 stanovnika i kao takav je peti najveći grad u našoj državi. Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve.

Mostar 1Dvije planine koje se nalaze u blizini Mostara su: Velež i Prenj. Kroz Mostar teku Neretva i Radobolja. Najvažnija znamenitost grada Mostara i jedna od najvažnijih znamenitosti naše Bosne i Hercegovine jeste upravo Stari most. Konstruirao ga je turski graditelj Mimar Hajrudin. Radovi su počeli 24.oktobra 1557.godine, a za gradnju je bilo potrebno 456 kamenih blokova i 300 000 akči( tadašnji osmanlijski novac). Radovi su završeni devet godine kasnije, tačnije 1566. godine. Dana 9.novembra 1993. god. srušen je u jeku rata u Bosni i Hercegovini. Nakon njegove obnove 2004. uvršten je na spisak Svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Poznat je kao glavni simbol grada Mostara.

Mostar4Stari most je sam po sebi jedna velika atrakcija koja privlači turiste iz cijelog svijeta. Od turističke je važnosti i tradicionalno takmičenje u skokovima s ovog mosta, koji imaju vrlo dugu historiju. Od 2015. Stari most domaćin je i takmičenja iz Red Bull Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu. Mostar je poznat i po mnogim sportovima, te kroz historiju uspješnim sportašima iz grada sa Neretve. U ovom gradu, nalaze se također i dva priznata univerziteta, a to su: Univerzitet Džemal Bijedić, kao i Sveučilište u Mostaru. Neke od poznatih znamenitosti pored Starog mosta koje krase ovaj grad su: Karađoz-begova džamija(1557.), Muslibegovića kuća(1872.), Gimnazija Mostar(1893.), Katolička crkva i Franjevački samostan(1866.), Stara i Nova Pravoslavna crkva(1834, 1863-1873), Koski Mehmed-pašina džamija(1617.), Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, Muzej Hercegovine(1950.)
Mostar 3O ovome gradu zaista možemo puno toga reći, ali vjerujte, Mostar se ne opisuje, on se osjeća!

Za mene je ovaj grad poseban, jer sam u njemu stekao neke najljepše momente u svom životu. Ja sam svoje uradio, a na Vama je da prvom prilikom dođete i osjetite šta to Mostar nosi u sebi. Uvjerite se i sami ispišite stranice svoje sreće hodajući njegovim sokacima.
“On je majdan darovitih ljudi, Šeher Mostar ures je sv’jeta!”

Omer Avdić