Tuzla – grad soli

WhatsApp Image 2020 05 14 at 21.59.43 2Priču o Tuzli, u sklopu naše rubrike Upoznaj BiH, poslale su nam animatorice iz Tuzle, koje su članice pri zajednici mladih – Frama te koje su aktivne u svojoj župi i organiziraju različite aktivnosti. Cijeli tekst od animatorica Gorane Ivić, Marie Petrović i Antonele Handanović prenosimo u cjelosti.

Koliko god se malim ovaj grad činio on je treći po veličini u Bosni i Hercegovini. Tuzla je smještena je u sjeveroistočnom dijelu Bosne, naseljena tik ispod planinskog pojasa Majevice sa sjeverozapada i sa jugozapada planinama Ozren, Konjuh i Javornik, na rijeci Jali.

Tuzla je ekonomsko, kulturno, obrazovno, zdravstveno i turističko središte sjevernoistočne Bosne. Grad Tuzla je dom jedinog slanog jezera u Europi i svake godine ga posjećuje više od 350 000 ljudi. Drevno Panonsko more presušilo se prije 10 milijuna godina, samo ispod Tuzle je ovo more ostavilo trag u vidu slanih stijena i slane vode. Radom mnogih istraživača i znanstevnika omogućeno je da dio slane vode ostane stabilna na površini, te je 2003. godine otvoreno prvo Panonsko jezero (a danas ih ima četiri).

WhatsApp Image 2020 05 14 at 21.59.43 1Ako planirate posjetiti Tuzlu, Panonsko jezero je prvo mjesto koje morate vidjeti. Ovo je grad u kojem je pronađeno najstarije sojeničko naselje u Europi. Arheološki dokazi govore da je Tuzla bila bogato neolitsko naselje. Budući da je kontinuirano naseljeno više od 6 000 godina, Tuzla je jedno od najstarijih europskih naselja. Također, nedaleko van grada, u Donjim Breškama, nalazi se nekropola stećaka koja sadrži 23 stećka. Tuzla je grad iz kojeg potiču mnogi umjetnici, a jedni od najpoznatijih su definitivno Meša Selimović i Ismet Mujezinović.

WhatsApp Image 2020 05 14 at 21.58.28 1U Tuzli se nalazi župa Sv. Petra i Pavla koja ima svoju Framu. Svake godine nekoliko framaša ide na edukaciju da postanu animatori kako bi što više doprinijeli svojoj župi. Nakon završene edukacije aktivno djeluju u župi, često održavanju radionice za prvopričesnike i krizmanike, uče ih o ljubavi prema sebi i bližnjima, također ih često uče novim plesovima i pokušavaju im pokazati prave vrijednosti. Također oni su ti koji animiraju nedjeljnju Misu svojim pjevanjem i čitanjem. Kada im se ukaže prilika oni učestvuju i u dobrotvornim aktivnostima kao što je 72h bez kompromisa zajedno s učenicima iz Behram-begove medrese, te su u sklopu toga posjetili starački dom i centar za nezbrinutu djecu.

WhatsApp Image 2020 05 14 at 21.59.43

Tekst: Gorana Ivić, Maria Petrović i Antonela Handanović