Susret bogoslova: Oni koji susretnu Isusa, ne odvajaju se lako od njega

bogoslovi 6 KopirajOd petka 5. lipnja do nedjelje 7. lipnja održan je vikend susret za bogoslove Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Franjevačke teologije te bogoslove Neokatekumenskog puta iz Sarajeva u sklopu projekta Revitalizacija župnih zajednicaReVita. Susret je započeo večerom, te pozdravnim i uvodnim govorom kardinala Vinka Puljića, ravnatelja Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Šimu Maršića, te koordinatora projekta don Damjana Solde.

DSC 0011 KopirajKardinal Puljić buduće svećenike ohrabrio je i potaknuo na pastoralni rad te im poželio da iskustva, koja će s njima podijeliti župnici fra Josip Tomas iz Kreševa i don Tomo Mlakić s Kupresa, budu plodonosna za njihovu pastoralnu djelatnost te da se hrabri suočavaju s poteškoćama koje će ih zadesit na njihovom putu. Naveo je kako je virus, koji nas je sve zahvatio, pokazatelj da je čovjek ponekad slab ali da živi za vječnost, a da oni, kao budući svećenici i župnici, trebaju crpiti snagu od Krista i tu istu davati drugima i usmjeravati ih k vječnosti. Bogoslove je pozdravio i ravnatelj don Šimo, zahvalio se za odaziv te rekao kako je cilj projekta, i njihovog susreta, kako bi se bolje upoznali jer su svi, iako iz različitih zajednica, sutra zajedno u pastoralu župnih zajednica. Don Damjan Soldo, koordinator projekta, objasnio je detaljni plan i program susreta te pozvao na poštivanje dnevnog reda.
bogosloviPrije večernje molitve, sudionici su radili u dvije grupe. Župnici fra Josip te don Tomo razgovarali su, kroz grupni rad, s mladima, pričajući vlastito iskustvo rada u župi, izazove i probleme s kojima se svakodnevno susreću te koji su načini rada s mladima, a koji sa starijim župljanima.
U subotu jutro, nakon svetog misnog slavlja i jutarnje molitve, nastavljen je grupni rad, s osvrtom na Coronavirus. Predavači su ispričali svoja iskustva za vrijeme pandemije, načine na koji je župa živjela, iskustvo slavlja svete Mise bez naroda te koliko je pandemija utjecala općenito na pastoralni rad pojedinih župa te na molitveni život vjernika.

bogoslovi 3 KopirajU popodnevnim satima organiziran je sporski program. Kroz sportske aktivnosti prepoznaju se često ljudske slabosti ali i vrline. Čovjek kroz sport upoznaje sebe ali i drugoga. Bogoslovima je na raspolaganju bila sportska dvorana, stolni tenis, teretana, te prostorije Centra za mlade gdje su uživali u društvenim igrama.
bogoslovi 2Subotnji program završen je druženjem s djelatnicima Centra za mlade uz roštilj, pjesmu i zabavu, te naposljetku, večernjom molitvom.
U nedjelju, svoja iskustva, sa bogoslovima su podijelili djelatnici Centra za mlade – Filipa Đuretić, Marija Puljić, Minja Todorović i Josip Milanović. Otkrili su koji je bio njihov put do dolaska u Centar za mlade i rad u pastoralnoj djelatnosti, koje su prednosti a koji nedostaci rada sa župama, kakav je odaziv, i što je ono što mladima najviše treba, koji sadržaji, i kako ih prepoznati. Kroz razgovor i diskusiju upoznati su sa dobrim aktivnostima na području pastorala u župama iz kojih dolaze, nekim nedostacima te mogućem napretku.
bogoslovi 4 KopirajNa ovu nedjelju, svetkovinu Presvetog Trojstva, svečanu svetu misu u kapelici sv. Ivana Pavla II., slavio je provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, uz koncelebraciju don Šime Maršića, don Damjana Solde, don Olivera Jurišića, vicerektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, don Michele Capassa, rektora sjemeništa Redemptoris mater, don Davida Trujila, te fra Danijela Nikolića, meštra bogoslova na Franjevačkoj bogosloviji.

Fra Jozo Marinčić se u propovijedi nadovezao na nedjeljna misna čitanja te evanđelje istaknuvši kako na svetkovinu Presvetog Trojstva se možemo zapitati jesmo li, kao vjernici, na temelju onoga što nam je Bog objavio, spoznali otajstvo vjere. „U prvom čitanju iz Knjige Izlaska, Bog se objavio narodu preko Mojsija, ali da je narod htio Boga po svojim mjerilima te tako napravio i zlatno tele. Zato nas Knjiga Izlaska snažno upozorava: Bog stoji i brine se za svoj narod“, rekao je fra Jozo. Također je naveo kako u drugom čitanju, iz Pavlove poslanice Korinćanima možemo prepoznati kako je Božja objava izražena riječju milost, koja se prihvaća vjerom, te da je milost drugo ime za ljubav.

bogoslovi 5 Kopiraj„Važne su tri dimenzije: milost – objava Božja, ljubav – njezin sadržaj, te zajedništvo – način istinskog života. Jer, gdje nema ljubavi, nema ni Boga“, upozorio je provincijal. Naposljetku, tumačeći Isusov susret sa Nikodemom iz Ivanovog evanđelja, uočava se kako je Nikodem došao po noći Isusu zbog straha od osude, ali da Isus ne odbija takve željne spznaje Boga. „Razgovor s Isusom potresao je Nikodema, ali je zajedništvo pobijedilo sve strahove, a oni koji susretnu Isusa, ne odvajaju se tako lako od njega“, zaključio je fra Jozo na koncu propovijedi.

Revitaliztacija župnih zajednica jedan je novi projekt koji realizira NCM Ivan Pavao II. s ciljem obnove zajednica, njihovog jačanja i međusobne podrške. Važno je međusobno dijeliti probleme, iskustva i savjete koji su značajni za svakoga vjernika pojedinačno, bez obzira da li se radi o svećenicima, redovnicima, obiteljima, ili mladeži.

DSC 0091 KopirajJedan od sudionika fra Hrvoje Žabić, koji je prvi put u Centru za mlade, podijelio je s nama svoje iskustvo:

“Rad Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. dijelom su mi približili djelatnici NCM-a na susretu bogoslova. Svoja iskustva podijelili su bez ustezanja, otvoreno, odgovarajući na naša pitanja i nedoumice. Moguće su predrasude, stvorene u prolazu, otklonili, dajući informacije iz prve ruke. Centru, svim njegovim djelatnicima, želim da postojano i strpljivo daju primjer mladima, kako bi isti bili spremni odgovoriti izazovima današnjice, proniseći Bosnom i Hercegovinom, i svijetom, kršćanske vrednote”.

Filipa Đuretić