O volonterizmu i prevenciji ovisnosti kod mladih na Interetničkom kampu

DSC 0521 CopyOvoga tjedna, u srijedu i četvrtak, 8. i 9. srpnja u sklopu Interetničkog kampa za mlade koji se održava pod geslom Gradimo mostove održane su dvije radionice u sklopu projekata Škole volonterizma i Prevencije ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje.

Na prvoj radionici o volonterizmu koju je vodio Josip Milanović, projekt koordinator sudionici kampa na samome početku upoznali su se s idejom i realizacijom projekta kojeg Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. realizira od 2013. godine, a posljednje tri godine u suradnji s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije.

Nakon kratkih uvodnih riječi o projektu, sudionici ljetnog interetničkog kampa razgovarali su o tome koliko je volonterski angažman značajan za njihov osobni rast i napredak. Mladi su također razgovarali o važnosti shvaćanja volonterske ulogu u društvu, što se posebno reflektiralo na samome početku pandemije izazvane koronavirusom. Susret je zaključen idejama i prijedlozima o realizaciji šeste volonterske akcije 72 sata bez kompromisa gdje su sudionici ponudili nekoliko prijedloga kako akciju realizirati u slučaju da se situacija s koronavirusom smiri, ali i ideje ako se ponovno odrede restriktivnije mjere kako motivirati mlade na volonterski angažman.

Osim volonterizma, dan kasnije sudionici su upoznati i s projektom Prevencije ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje, načinom realizacije istog. Da svi zajedno možemo i trebamo raditi na razvijanju svijesti i kreiranju što kvalitetnijeg programa za mlade kako bi obogatili njihovo slobodno vrijeme, složili su i sudionici drugog ljetnog kampa u organizaciji Centra za mlade Ivan Pavao II.

Nakon predavanja koje je vodio koordinator projekta, sudionici su podijeljeni u manje skupine imali zadatak napisati svoju verziju popularnih dječjih bajki povezanih s temom ovisnosti, te kasnije jedni drugima predstaviti svoj rad. Na kraju radionice svi zajedno su zaključili kako jedino razumijevajući problematiku možemo pomoći svojim vršnjacima u borbi protiv ovisnosti.

Sudionicima kampa predstavljen je i Offline kamp koji počinje 15. srpnja i traje do 19., a koji će kroz bogat i sadržajan program osigurati priliku mladima da razvijaju svoje talente, znanja i vještine. Još nekoliko slobodnih mjesta je ostalo za ljetni Offline kamp, pa se sudionici ovoga kampa ali i drugi mladi još uvijek mogu prijaviti.

Josip Milanović