Animatorska ljetna avantura: Ljeto u Posavini

WhatsApp Image 2020 07 13 at 11.30.22 1Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. već preko desetljeća organizira različite aktivnosti za djecu i mlade koje za cilj imaju uključivanje i zajedničku participaciju mladih u životu Crkve i društva, s posebnim naglaskom na susrete, njihovo obrazovanje te duhovnost koja je temelj djelovanja i polazište – kamen temeljac.

Naime, polazeći od toga da je djeci i mladima potrebna sustavna organizacija njihovog slobodnog vremena kako bi njihov rast i razvoj bio usmjeren ka postizanju optimalnih razvojnih mogućnosti, nužno je dati mogućnost da sudjeluju u različitim programima i aktivnostima, ali s druge strane dati i priliku mladima da budu nositelji takvih aktivnosti. Projekt „Ljeto u Posavini“ je nastao dvojakim pristupom razumijevanju mladih u Crkvi, mladima kao sudionicima te mladima kao pokretačima. Naime, Centar za mlade već godinama organizira i vodi Školu animatora „Mladi za mlade“ koja nudi jednogodišnju obuku mladih za animiranje u župnim i školskim zajednicama.

WhatsApp Image 2020 07 15 at 11.05.36Animator je onaj koji se osjeća korisnim članom svoje zajednice i odlučuje se za aktivno sudjelovanje u pastoralnom životu Crkve, on u njoj želi rasti nastojeći ujedno pomoći zajednici da i ona raste i unapređuje svoj apostolat. Svijest o poslanju koje animator želi izvršiti temeljna je pokretačka snaga cjelokupnog njegovog pastoralnog angažmana. Mladi animatori te njihovi voditelji i djelatnici Centra za mlade su odlučili iskoristiti priliku te su vođeni tom mišlju pokrenuli projekt jednodnevnih susreta za djecu i mlade u različitim župama u Posavini. Ovi susreti su svakako konkretan odgovor Crkve na potrebe mladih, a posebno u kontekstu COVID 19 situacije koja je zadesila i Bosnu i Hercegovinu te djeci i mladima uskratila mogućnost zajedničkog provođenja vremena, učenja i druženja.

WhatsApp Image 2020 07 13 at 17.46.39 1U periodu 13. do 16. srpnja preko 150 djece i mladih iz četiri župe posavskog kraja i to: Domaljevca (Župa svete Ane), Gornje Dubice (Župa svetog Josipa), Novog Sela-Balegovca (Župa svetog Petra i Pavla) te Prud (Župa svetog Roka) imalo priliku sudjelovati u aktivnostima koje su bile organizirane u njihovim župama, a vodili mladi animatori, njih ukupno deset iz Tuzle, Sarajeva, Travnika te Odžaka i Jelaha, a sve to uz podršku i pomoć don Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade, Amande Đogaš, voditeljice regionalnog ureda Centra za mlade u Posavini te Antonia Topalovića, voditelja Škole animatora i projektnog asistenta.

WhatsApp Image 2020 07 13 at 17.46.39Program je za cilj imao djeci i mladima pružiti mogućnost sudjelovanja u ljetnim aktivnostima kako bi doživjeli novo iskustvo žive Crkve, ispunili svoje slobodno vrijeme i povezali se sa župnom zajednicom, a sačinjavale su ga tri programske okosnice: molitva, obrazovanje i zabava. Naime, dnevni program je započinjao uvodnom molitvom i zazivom Duha Svetoga kako bi dan koji je pred sudionicima bio blagoslovljen i vođen u najboljem smjeru, dok je završetak programa, kao vrhunac dnevnog programa, bila sveta misa koju su predvodili lokalni župnici. Kada govorimo o obrazovnoj okosnici tu ne mislimo na usvajanje „teorije“, ali dakako mislimo na učenje i osobni rast i razvoj koji nije moguć bez primjerenog sadržaja i adekvatnog vođenja, ali i prilagodbe u skladu s razvojnim potrebama sudionika. U skladu s tim, obrazovni dio programa je bio podijeljen i ponuđen kao program za djecu, koji je primarno bio usmjeren na razumijevanje zajedništva kroz različite zanimljive vježbe i igre, dok su mladi, kao druga grupa, razmišljali o Crkvi kao domu svih nas te darovima i talentima koje donosimo u susret s drugima, s Crkvom, Bogom, ali i samim sobom. Interaktivne radionice nisu samo prilika da animatori podijele informacije, one su usmjerene ka obogaćivanju (transformaciji) naših postojećih stavova, vrijednosti i uvjerenja kako bismo odgovorno živjeli svoj kršćanski život.

WhatsApp Image 2020 07 13 at 11.30.22 2Tijekom poslijepodnevnog dijela programa sudionici su imali mogućnost sudjelovati u zabavno-rekreativnom programu gdje su se okušali u različitim grupnim igrama kako bi povezujući prethodne radionice mogli uočiti važnost zajednice, što je svakako dragocjeno iskustvo za sve sudionike programa. Kako navodi Maria Petrović, animatorica iz Tuzle: „Rad s djecom i mladima pomogao mi je da počnem stvari gledati na drugačiji način. Prvo smo na Duhovnoj obnovi razmišljali o tome tko smo i što smo, kakav je naš položaj u Crkvi i kako mi na to gledamo, a onda smo to počeli primjenjivati i dijeliti s drugima. Naučili smo se pripremati za izazove i improvizirati (ako je potrebno), naučili smo podržavati i vjerovati jedni u druge, naučili smo slaviti i veseliti se svakoj pobjedi koju smo ostvarili. Ovo je bilo nešto sasvim novo, nešto što nikada prije nisam radila. Djeca su mi pokazala da je lako ljude prihvatiti ako im otvorimo srce i da se za svakoga vrijedno boriti. Mislim da sam najviše naučila kako živjeti život u trenutku, kako se predati tomu što radim i veseliti se svemu oko mene. Činjenica koliko mi je bilo žao vratiti se kući govori koliko je ova bilo nezaboravno iskustvo. Trenutci doživljeni na ovom programu će uvijek ostati uz mene.“

WhatsApp Image 2020 07 14 at 10.22.50Kako Maria navodi i ističe veliki utjecaj ovog programa na njen osobni i profesionalni razvoj, moramo spomenuti da ovakav način učenja obuhvaća niz različitih angažmana kako bi se postigao razvoj kompetencija, odnosno kako bi mladi animatori razvili svoje vještine za rad s grupama i pojedincima. Servisno učenje (service learning) je pristup koji kombinira teorijsku osnovu (koju animatori usvoje tijekom temeljnih formacija), a proces usvajanja informacija i transformacije u znanje se događa u praktičnoj uključenosti mladih u zajedničke aktivnosti, služenju zajednici u kojoj borave i nastojeći iznjedriti nove ideje, poboljšati i unaprijediti postojeće stanje, ali i zabaviti se tijekom cijelog procesa.

Ovakve aktivnosti su izvrsna prilika za sve mlade da otkriju novu dimenziju pastoralnog djelovanja Crkve, ali i da kvalitetno ispune svoje vrijeme, što Centar za mlade prepoznaje kao izvrsnu priliku za razvoj programa i susreta, kako sada tako i u budućnosti.

Antonio Topalović