Raznolik program drugog dana Specijalizacije animatora

Spec animator 1 2020 1„Ja sam istinski trs, a Otac moj — vinogradar“, bile su riječi s kojima je započeo drugi dan Opće specijalizacije animatora u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II u Sarajevu. Naime, u razdoblju od 22. do 28. srpnja održava se posljednja aktivnost jednogodišnje obuke župnih animatora u programu Mladi za mlade koji je okupio 30 sudionika, te 7 animatora instruktora iz cijele Bosne i Hercegovine.

Drugi dan specijalizacije obilježen je nizom radionica koje će animatorima svakako pomoći u svom pastoralnom radu, ali i u osobnom rastu i razvoju. Nakon doručka sudionici su pod vodstvom Hrvoja Ledića, animatora instruktora slušali o komunikaciji kao sveprisutnoj i kompleksnoj aktivnosti. Komuniciramo s obitelji, prijateljima, poznanicima, sa suradnicima, kao i s nepoznatim ljudima, čak i kada nismo u društvu nago preko interneta i drugih medija. Ona je proces u kojemu pošiljatelj poruke priopćava informaciju primatelju poruke te se događa proces izmjene, usvajanja i reagiranja. Nakon komunikacije i prigodnih vježbi, sudionici su slušali o temeljima animatorstva, pozivu i poslanju animatora u današnjem društvu te samom povijesnom razvoju i izazovima animiranja, o čemu je govorio Ivan Popović, animator instruktor i student Filozofsko-teološkog studija u Sarajevu. Nastavak radionica je bio usmjeren ka tematici molitve te aktivnostima koje predstoje kako bi se organizirala molitva za različite skupine mladih, ali i o teškoćama prilikom osobne i zajedničke molitve, što je definitivno korisno znanje za buduće animatore kojiam će molitva predstavljati temeljno polazište za organizaciju i vođenje aktivnosti.
Spec animator 1 2020 2Nakon ručka i posljepodnevne pauze, sudionicima su kroz praktičnu vježbu predstavljeni različiti stilovi vođenja koje možemo pronaći u radu s grupama, odnosno stilovi koje prakticiraju voditelji tijekom rada s grupama. Sadržajan dan je obogaćen i radionicama o karitativnim aktivnostima te radu s ministrantima, što je direktno proizašlo iz potreba župnih zajednica budući da su animatori često angažirani u navedenim aktivnostima.
Drugi dan specijalizacije je obilježen zanimljivom igrom u kojoj je pred sudionike postavljen niz manjih igrica koje su trebali riješiti u što kraćem vremenu te na taj način donijeti pobjedu cijelog tima. Nakon igre večer je završena zajedničkom molitvom koju su pripremili polaznike Škole animatora te na taj način pokazali svoje talente i animatorske kompetencije za budući rad.

Antonio Topalović