Friedensgrund BiH: Volontiranjem pomažemo zajednici

FG 3 1Fridensgrund BiH, ljetni kamp mira, nije samo učenje i zabava, već je također i pomaganje drugima te razvijanje svijesti o važnosti volontiranja. Tako su petak 31. srpnja, treći dan kampa, posebno obilježile tri volonterske akcije.

Nakon jutarnje molitve u duhu Taize-a, mladi su se podijelili u tri grupe te se zajedno sa svojim voditeljima uputili na tri lokacije u Sarajevu gdje su bili dio volonterskih akcija.
FG 3 3Prva grupa je posjetila župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u sarajevskom prigradskom naselju Stup koja je osnovana davne 1890. dekretom nadbiskupa dr. Josipa Stadlera. U suradnji s vlč. Miroslavom Čavarom, uredili su vanjski oltar i dvorište u sklopu crkve kako bi taj prostor bio još ugodniji za vjernike koji redovito dolaze na svete mise i ostale događaje pri župi.
Druga i treća grupa su imale priliku posjetiti studentske domove u Gatačkoj i Ljubljanskoj ulici, gdje su čistili prostorije u kojima će boraviti studenti u narednoj akademskoj godini.
FG 3 6Poslijepodnevni program protekao je u sudjelovanju mladih na radionici Upristoji se koj je dio programa E-bontona, s ciljem kreiranja kratkog online priručnika lijepog ponašanja u online svijetu. Radionicu je, putem zoom aplikacije, vodila omladinska radnica Iva Ivanković, djelatnica organizacije PRONI – Centar za omladinski razvoj iz Mostara.
Potom su uslijedile radionice u sklopu Škole volonterizma, koje su vodili djelatnici Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije Miroslav Gracić, Josipa Prskalo, Tina Matić Ilić i Davor Krajinović. Tijekom radionice sudionici su imali priliku naučiti nešto više o medijskog pismenosti i medijskom aktivizmu mladih, ali i pravilima fotografije. Cijela priča je zaokružena zajedničkim definiranjem uloge medija u izgradnji mira.
FG 3 7Nakon večere, mladi su u ugodnoj atmosferi zajedno gledali film, te potom u grupama razgovarali o dojmovima i porukama koje je je svatko od njih prepoznao u filmu.
Još jedan dan kampa Friedengrund BiH je završen molitvom u duhu Taize-a.

Nadežda Mojsilović