Kornica: Održana Opća specijalizacija animatora

Specijalizacija Kornica 2020 2 KopirajU periodu od 5. do 7. kolovoza u regionalnom uredu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II u Kornici održana je 13. Opća specijalizacija animatora Škole animatora „Mladi za mlade“.

Susret je započeo svetom misom u Župi Gospe Žalosne u Čardaku koju je predvodio župnik don Pavo Kopić koji se osvrnuo na mlade kao posebno bogatstvo Crkve danas, ali i izrazio zadovoljstvo brojem mladih koji su posjetili njihovu župu i svojim pjevanjem uveličali sveto misno slavlje. Nakon večere uslijedilo je predstavljanje samog programa i uvod u susret gdje je Antonio Topalović, voditelj Škole animatora predstavio polaznicima važnost, zadaći i ciljeve formacije animatora, ali i objasnio model dualne realizacije specijalizacije koja se sastojala od dvije komponente: online susreta te susreta uživo. Nakon uvodnog izlaganja, polaznike je pozdravila Amanda Đogaš, voditeljica Regionalnog centra za mlade te animatori instruktori: Iris Vrdoljak, Iva Petrušić te David Adžić, koji su realizirali niz aktivnosti kako bi polaznicima ponudili originalno iskustvo obuke, učenja i zabave koje za cilj ima njihovo pripremanje za rad u župnoj zajednici. Prva večer je obogaćena zabavnim programom tijekom kojeg su sudionici imali mogućnost iskusiti se u nizu igrica i aktivnosti koje su namijenjene kako zabavi, tako i učenju onih koji u njima sudjeluju. Završetak dana je, kako je to i tradicija na Školi animatora, završio večernjom molitvom u znaku anđela i njihove važnosti i snage za svakoga od nas.
Specijalizacija Kornica 2020 1 KopirajDrugi dan programa je započeo svetom misom koju je predvodio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade te je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo i radost vidjevši okupljene mlade u Kornici kako nastoje kvalitetno i na korist zajednici živjeti svoju mladost. Vlč. Maršić je naglasio da svatko od nas ima svoju ulogu i mjesto u Crkvi i društvu te pozvao mlade da pronađu smisao u služenju. Nastavak dana je bio ispunjen nizom radionica i aktivnosti tijekom kojih su sudionici mogli slušati o vještinama prezentiranja i komunikaciji, radu s različitim skupinama djece i mladih, radu s krizmanicima, prvopričesnicima te ministrantima. Također su pored navedenih aktivnosti sudjelovali u interaktivnoj radionici o različitim stilovima vođenja i upravljanja koju je vodio David Adžić, animator instruktor koji je govorio kako o teorijskim i praktičnim pretpostavkama stilova vođenja, mogao se osvrnuti i na osobna iskustva dugogodišnjeg sudjelovanja i vođenja različitih glazbenih aktivnosti. Poslijepodnevni dio programa sudionici su proveli u posjeti znamenitostima sela Kornice, vidjeli su lokalnu farmu te posjetili jezero. Nakon kratkog odmora, sudionici su se okušali u smišljanju i vođenju plesova za djecu i mlade te su na taj način pokazali zavidne vještine i kreativnost u osmišljavanju različitih zabavnih aktivnosti.

Specijalizacija Kornica 2020 4 Kopiraj
Večernji dio programa je bio označen u svjetlu Ivana Pavla II i njegovog života. Naime, tijekom interaktivne aktivnosti u kombinaciji s igrama, sudionici su učili o liku i djelu svetog Ivana Pavla II, velikog prijatelja mladih, po kome Centar za mlade upravo i nosi ime.
Treći dan programa polaznici su slušali o dvije važne teme za pastoralni rad s djecom i mladima, odnosno govorili su o medijima u suvremenom društvu, njegovoj važnosti, valorizaciji, ali i opasnostima. Naime, sudionici su nakon teorijskog uvoda samostalno se okušali u kreiranju različitog medijskog sadržaja namijenjenom društvenim mrežama. Također, kroz praktičnu vježbu izgradnje mosta sudionici su uvidjeli važnost razvoja timskog duha u svom radu. Aktivnosti koje animatori organiziraju su teško izvodive bez timskog rada, a njega je teško dosegnuti ukoliko ne ulažemo dovoljno energije i truda u njega.
Specijalizacija Kornica 2020 3 KopirajSvečanom svetom misom je završena Opća specijalizacija animatora u Kornici te je novih 9 animatora završilo svoj put temeljne formacije animatora. Izbor animatorske službe jedan je od odgovora na poziv i specifično služenje koje Gospodin stavlja pred pojedinca u odnosu na njegovu povijest i stvarnost u kojoj živi. To je ponovni odgovor na Božji poziv kojim se odlučujemo služiti u zajednici darujući svoje talente, vrijeme… cijelog sebe za spas duša.

Antonio Topalović