Koračajmo zajedno: Upriličen susret mladih različitih vjeroispovijesti u Zenici

Sinagoga KopirajU subotu 22. kolovoza 2020. godine upriličen je posjet vjerskim objektima i sportski susret mladih u okviru projekta Koračajmo zajedno, koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. Ovaj događaj je okupio 20ak mladih različitih vjeroispovijesti, koji su aktivni u vjerskim zajednicama, u suradnji s Odborom Međureligijskog vijeća u Zenici. Cilj ovog susreta je bio pružiti priliku mladima da se susretnu s vršnjacima drugih vjeroispovijesti, kroz upoznavanje kulturnih obilježja vjerskih zajednica te sportsko – rekreativni program.

Crkva KopirajNa samom početku, mlade je pozdravila, u ime organizatora, Nadežda Mojsilović, djetanica Centra za mlade i koordinatorica na projektu Koračajmo zajedno. Zatim su mladi posjetili franjevačku crkvu Sv. Ilije, gdje ih je dočekao župnik fra Marko Kepić. Fra Marko je mlade upoznao s aritektonskom vrijednošću ove crkve, te djelovanjem franjevaca u Bosni i Hercegovini.
Dzamija KopirajPosjet je nastavljen Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji. O važnosti ove džamije za zeničke vjernike te islamskoj tradiciji u ovom kraju mladima je govorio Kenan Hodžić, tajnik Odbora za međureligijsku suradnju.
Zatim su mladi posjetili sinagogu, koja trenutno nema sakralnu funkciju, ali, kako se nalazi u vlasništvu Gradskog muzeja, koristi u svrhe organizacije različitih kulturnih događaja, s posebnim naglaskom na promociji jevrejske tradicije i kulture.
U Pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice sudionike je dočekao jerej Marko Maleš koji ih je upoznao s povijesnom pozadinom ove crkve te hijerarhijskim ustrojem Srpske Pravoslavne crkve.
SPC KopirajNakon osvježenja, za mlade je upriličen sportski program u dvorištu Katoličkog školskog centra Sv. Pavao u Zenici, pod vodstvom Marija Tucakovića, djelatnika Centra za mlade koji je odgovoran za sportski program. Tijekom ovog dijela programa, kroz različite timske igre, mladi su imali priliku ispitati svoje vještine koordinacije i brzine, razvijati timski duh, ali i doživjeti zabavne trenutke.
Sport KopirajNadamo se da će ovakvi susreti doprinijeti zajedništvu mladih te biti temelj za razvoj međusobnih prijateljstava i jačanje tolerancije i suživota u gradu Zenici.

Marija Puljić