ReVita: U Centru za mlade održana duhovna obnova i stručno usavršavanje vjeroučitelja

susret vjeroucitelja2020 1U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. od 2. do 4. listopada održana je duhovna obnova i stručno usavršavanje vjeroučitelja Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije. Tema susreta bila je Uloga vjeroučitelja u revitalizaciji župnih zajednica – perspektive i mogućnosti.

Susret je započeo u poslijepodnevnim satima u petak, 2. listopada, a otvorio ga je nadbiskup vrhbosanski uzoriti kardinal Vinko Puljić. U svom obraćanju vjeroučiteljima istaknuo je kako je važno da njihovo djelovanje uvijek vodi prema euharistijskom zajedništvu. Potom su okupljeni vjeroučitelji zajedno s predstojnikom Katehetskog ureda Tomislavom Mlakićem podijelili iskustva i promišljanja vezana uz iskustvo rada u školi i župi, kao i moguće angažmane u župnom pastoralu i široj zajednici.
DSC 0203Drugi dan susreta bio je ispunjen raznolikim sadržajima. Sudionici su najprije razgovarali o ulozi vjeroučitelja u vrijeme pandemije, podijelili iskustva i poteškoće s kojima su se susretali tijekom trajanja nastave na daljinu te promišljali o budućim koracima vezanim uz mogućnost ponovnog održavanja online nastave. Nakon kratke stanke slijedio je dio susreta u kojemu su vjeroučitelji analizirali dosadašnji rad u nastavi na daljinu, video prezentacije i SUM platformu preko koje su radili te donijeli neke zajedničke zaključke i planove vezane za prikupljanje digitalnih materijala i pripremu za online nastavu ukoliko do nje dođe. Također se razgovaralo o problematici vjeronaučnih udžbenika, aktualnim programima te su dogovoreni termini katehetskih događaja za narednu godinu. Nakon zajedničkog objeda i popodnevne stanke slijedio je drugi dio programa, duhovna obnova.

DSC 0231Duhovni nagovor održao je don Mihovil Kurkut, salezijanac, ravnatelj nakladničke kuće Salesiana. U svom govoru analizirao je aktualni trenutak i problematiku s kojom se susreću svi kršćani, a samim tim i vjeroučitelji. Vrijeme u kojemu živimo obilježeno je nepovratnim gubitkom tradicionalizma i jednog sustava u društvu na koji smo navikli i u kojemu je kršćanstvo imalo i svoju društvenu ulogu. Žaliti za tim nema osobitu svrhu, nego se radije trebamo pitati što možemo učiniti.

Don Mihovil iznio je nekoliko prijedloga. Najprije je preporučio čitanje i analiziranje apostolske pobudnice pape Franje Evangelii gaudium. Papa također poziva da ne žalimo za onim što je prošlo, nego da se trudimo otkriti ono što je u tradiciji dublje i snažnije. Vjeroučiteljsko djelovanje u svijetu i društvu trebalo bi biti obilježeno nekim odrednicama misionarskog stila: biti svjetlo nade i prihvatiti svaku osobu kao prikladnu za navještaj Evanđelja, raditi sa sviješću da je naš rad davanje, a ne trgovina, biti svjedoci, a ne samo prenositelji sadržaja te nikad ne zaboraviti da je posljednja riječ evangelizacije ljubav. Na primjeru Ivana Krstitelja don Mihovil je ponudio obrazac vjeroučiteljskog djelovanja u aktualnom vremenu.

susret vjeroucitelja2020 2Nakon nagovora ponuđena je mogućnost sakramenta ispovijedi, a zatim je slijedilo zajedničko euharistijsko slavlje, koje su animirali vjeroučitelji, a predslavio don Mihovil, u koncelebraciji s vlč. Damjanom Soldom, pastoralnim suradnikom NCM Ivan Pavao II..

Posljednjeg dana susreta okupljenim su vjeroučiteljima djelatnici Centra za mlade prezentirali svoj rad i projekte koje organiziraju i provode te ponudili suradnju i pomoć svim vjeroučiteljima te izrazili svoju otvorenost za prijedloge i nastavak suradnje. Susret je završen zajedničkim slavljem svete mise, koju su animirali vjeroučitelji, a predslavio don Mihovil, u koncelebraciji s prof. dr. Šimom Maršićem, ravnateljem NCM Ivan Pavao II..

susret vjeroucitelja2020 4

Gabrijela Miličević Mikić