Otvoren Socijalni kutak za migante koji borave u kampu Ušivak

DSC04005Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto i ministar sigurnosti BiH gospodin Selmo Cikotić, u ponedjeljak 5. listopada 2020. svečano su otvorili Službu socijalne animacije za migrante koji borave u kampu Ušivak u Hadžićima za koju je papa Franjo donirao novce.

Regionalni koordinator Caritasa Italiana za BiH i Srbiju gosp. Daniele Bombardi, koji je moderirao programom svečanosti, na početku je pozdravio sve nazočne među kojima su bili: nuncij Pezzuto, ministar Cikotić, talijanski veleposlanik u BiH gospodin Nicola Minasi, šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH gospodin Peter Van Der Auweraert, ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević.

DSC04009

Pozdravne riječi uputio je i predstavnicima organizacija koji djeluju u kampu Ušivak među kojima su bili i djelatnici Službe za poslove sa strancima BiH, predstavnici partnerskih organizacija uključenih u implementaciju Službe socijalne animacije za migrante u kampu – Caritasa BiH, zatim mons. Željka Čuturić, župnika župe Tarčin u kojoj se nalazi ovaj kamp, vlč. Šimu Maršića, ravnatelja Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. te predstavnike IPSIA-e BiH, ogranka talijanske nevladine organizacije, kao i predstavnike Muzeja ratnog djetinjstva i Youth for Peace. Na kraju je pozdravio i sve korisnike kampa koji dolaze iz različitih krajeva svijeta.

Potom se nazočnima obratio nuncij Pezzuto koji je istaknuo da papa Franjo ima poseban osjećaj za one koji su, zbog različitih socijalnih, političkih, ekonomskih, religijskih razloga, primorani napustiti svoje domovine i u inozemstvu potražiti sigurnost i posao. Dodao je da ovom, iako skromnom donacijom, papa Franjo želi iskazati svoju blizinu korisnicima kampa, među kojima je mnogo djece i maloljetnika bez skrbnika. Dodao je da je prostor Službe socijalne animacije namijenjen i prilagodljiv i za potrebe starijih korisnika kampa i za djecu. Podsjetivši na riječi pape Franje „Ne dajte da vam ukradu nadu!“, ohrabrio je korisnike kampa da uvijek budu ispunjeni nadom u bolje sutra kao i nositelji mirovnih vrijednosti. Riječi zahvale uputio je predstavnicima bh. vlasti, osobito predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH na čelu s ministrom Cikotićem, te pohvalio njihovu brigu prema migrantima. Zahvalio je i osoblju IOM-a, Talijanskog Caritasa, Caritasu BiH ističući da njihova „počesto tiha i neprimjetna žrtva uslužnosti neće ostati ‘u mraku’, već će svijetliti poput “lampe na postolju”.

Potom je u prostoru Službe socijalne animacije upriličeno simbolično prosijecanje svečane vrpce i otkrivanje memorijalne ploče posvećene sv. papi Ivanu Pavlu II. koji je dva puta posjetio Bosnu i Hercegovinu.

Gosp. Bombardi pojasnio je da je upravo otvoreni Socijalni kutak inspiriran sličnim iskustvima implementiranim od strane Caritasa i IPSIA-e u drugim kampovima za migrante duž balkanske rute, u Srbiji te u Bihaću. Istaknuo je da je primarna aktivnost unutar ovog prostora služenje toplog čaja, s ciljem povezivanja s korisnicima kampa. Nazočnima se također obratio ravnatelj Knežević koji je uputio riječi pozdrava svima, poglavito predstavnicima organizacija koje se brinu o migrantima u BiH. Kazavši kako ih je ovdje u Ušivku sve okupila veličina i širina srca pape Franje čovjeka koji donosi poruku mira i ima ljubavi prema migrantima, istaknuo je da ljubav Svete Stolice prema BiH i napaćenim ljudima, „kako migrantima za vrijeme rata, tako i danas, pokazivala se i pokazuje sve do današnjega dana“. Prenijevši pozdrave nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika Caritasa BiH, podsjetio je da papa Franjo u svojim govorima često poziva Crkvu na odgovornost u vezi s ljudima u proputovanju, kako bi imala „srca i duše“ da im olakša život, te i civilne vlasti da preuzmu odgovornost u rješavanju ovog problema.

DSC03989

U svom obraćanju gospodin Van Der Auweraert u ime IOM-a i u svoje osobno ime iskazao je zahvalnost papi Franji zbog donacije. Kazao je da su svi ljudi, koje god podrijetlo vodili, u prvom redu ljudi te da je to poruka koju šalju ovakvi projekti, a koja se izdiže u klimi netrpeljivosti prema raseljenim osobama. Istaknuo je da se u prvom planu korisnost socijalnih kutaka može učiniti malim, ali da su iskustva zabilježena u ostalim prihvatnim centrima pokazala kako se zapravo radi o veoma važnim prostorima za svakodnevnicu migranata.

Ministar Cikotić izrazio je zadovoljstvo da može sudjelovati u činu kojim papa Franjo kao i Sveta Stolica pokazuju kontinuitet svog odgovornog i vrlo aktivnog odnosa prema BiH i ljudima u nevolji. Kazao je da otvaranje ovog kutka šalje poruku da postoji „jedna univerzalna empatija koja nadilazi granice država, religija, etnija, da se mora pokazati spremnost da se pomogne ljudima koji su u nevolji, da bi se pokazala i ljubav i empatija sa strane onih koji to čine, a kod onih koji su u nevolji probudila i očuvala nada i snaga da se izdrže iskušenja koja svaki dan, na različite načine, kušaju ljude na ovom svijetu“. Izrazio je zahvalnost Svetom Ocu i Svetoj Stolici i svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

Gosp. Bombardi na kraju je nazočne informirao da je cjelokupnu strukturu Centra zapravo moguće demontirati i tako premjestiti ukoliko bi se mijenjala lokacija kampa za prihvat izbjeglica. Upravo zbog toga, istaknuo je, ova donacija pape Franje bit će na korist ljudima dugotrajno.

120868670 2879538145607324 3719779459493582374 o

Nakon svečanosti svi sudionici su pozvani na domjenak gdje su, između ostaloga, mogli probati prvi čaj napravljen u socijalnom kutku „Ivan Pavao II.“ Važno je naglasiti da će za aktivnosti Socijalnog kutka biti odgovoran Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. na čelu s Goranom Lovrić, djelatnicom Centra za mlade, koja će osim podjele čaja za sve korisnike kampa za prihvat izbjeglica organizirati i zabavne, sportske, edukativne i kreativne radionice.

DSC04081

Ukoliko se želite prijaviti kao volonter i sudjelovati u realizaciji projektnih aktivnosti u radu s migrantima, javite se putem e-maila: ncm.goga@gmail.com

Josip Milanović

(Izvor: KTA)