YouthFluence: Studijsko putovanje u Split

IMG 20201010 WA0019U razdoblju od 09. do 11. listopada 2020. godine, skupina mladih, predvođeni Minjom Todorović, djelatnicom NCM Ivan Pavao II., boravila je na studijskom putovanju u Splitu, u okviru projekta YouthFluence – uključi se, služi i prati. Cilj ovog putovanja bio je upoznavanje primjera dobre prakse u korištenju modernih online alata kao sredstva nove evangelizacije.

Tijekom posjeta Splitu, mladi su imali priliku susresti se s članovima Božanstvene komedije te učiti o ovom projektu koji je zamišljen kao ultrapozitivan talk-show začinjen skečevima, vedrim prilozima i drugim kreativnim dodacima uz zanimljive teme i izabrane goste. Ovako Božanstvenu komediju opisuju njeni voditelji koji su se samoinicijativno okupili, kao tadašnji animatori, i koji su zajedno krenuli stvarati sadržaj koji su plasirali na digitalnim platformama, najprije na Youtube-u, zatim Instagramu, a sada i kroz emisiju na Laudato TV-u.
Naime, kada se govori o današnjim generacijama djece, nije teško utvrditi da su generacije koje danas odrastaju touch-screen generacije, te kako se u nekoliko desetljeća način na koji djeca odrastaju promijenio od vremena kada uopće nije bilo ekrana, do vremena kada djeca aktivno koriste Internet u najmlađoj dobi i to na način da dodiruju ekrane. Stoga, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., s osvrtom na korisnike koji odrastaju u sve bržem razvoju tehnologije i svakodnevnom korištenju Interneta i različitih online alata, kreirali smo projekt kojem je cilj upravo ostvariti veći doseg djece osnovnoškolskog uzrasta kroz iskorištavanje online alata za novu evangelizaciju, te ih kroz aktivnosti Centra za mlade približiti i uključiti u život župne zajednice kao aktivne članove.

DSC00383

Tijekom studijske posjete Splitu, mladi su imali priliku razgovarati s jednim od idejnih začetnika ovog projekta Božanstvena komedija, Matejem Sunarom, koji je govorio o tome kako je sve započelo, pa do toga kako projekt danas prati trendove u tehnologiji i kako dolazi do publike.
U ovoj aktivnosti su sudjelovale animatorice Centra za mlade „Ivan Pavao II.“, Ivona Martić, Gabriela Tomić i Lana Todosijević. U nastavku donosimo njihov kratki osvrt na studijsko putovanje u kojem su sudjelovale:

Posljednje sunčane i tople dane uspjeli smo iskoristiti na produktivan način. Grupa mladih animatora, pod vodstvom koordinatorice projekta i voditelja Regionalnog ureda Centra za mlade u Travniku Alena Gudala, okupila se u Splitu kako bi započela prve korake ovog projekta. Za nas je osobito bio važan susret s voditeljem dopisništva za Laudato TV u Splitu i Matejem Sunarom, koji na projektu Božanstvena komedija radi zajedno s još sedam kolega, te je ovom prilikom s nama podijelio svoja iskustva. Susret s Matejem bio je veoma koristan, jer nas je uputio u funkcioniranje digitalnih platformi te govorio o njihovom utjecaju na mlade danas. Zahvalni smo Centru za mlade za ovu priliku, kao i Mateju, na potpori i želji da na naše prostore donesemo nove, pozitivne priče za mlade.

Nadamo se da će ovaj studijski posjet biti dobra motivacija mladima za osmišljavanje kreativnog duhovnog sadržaja namijenjenog digitalnim platformama, koje su odlično sredstvo nove evangelizacije, te koje još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri zaživjele među mladima u Bosni i Hercegovini.

Minja Todorović