Nova generacija vršnjačkih edukatora i animatora instruktora Centra za mlade

DSC 0340Dana 16. i 17. listopada, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je edukacija Trening za trenere, na kojoj je sudjelovalo 15 mladih, budućih vršnjačkih edukatora Centra za mlade. Cilj ove edukacije bio je pružiti mladima priliku za usvajanjem osnovnih prezentacijskih i komunikacijskih vještina, te metoda rada s grupom.

Na samom početku treninga, djelatnici Centra za mlade i voditelji ove edukacije, Minja Todorović i Antonio Topalović, kroz uvodne aktivnosti, omogućili su mladim polaznicima međusobno upoznavanje, te prezentaciju aktivnosti, odnosno projekata u koje će se oni u budućnosti moći uključiti, te dati doprinos svojim aktivnim sudjelovanjem.

IMG 20201016 195831

Jedan dio programa sadržavao je učenje o didaktičko-metodičkom oblikovanju radionica i osnovama učenja, komunikaciji i njezinoj važnosti u obrazovanju, grupnoj dinamici, te značaju vizualizacije u procesu učenja, ali i poučavanja. U drugom dijelu programa, sudionici treninga su imali zadatak, radeći u parovima, pripremiti radionicu na zadanu temu, nakon čega su izlagali pripremljeni zadatak. Ovom prilikom su voditelji edukacije mogli dati kratku analizu, tj. osvrt na svako izlaganje, te svojim savjetima ohrabriti mlade za budući rad. Na samom kraju edukacije, nakon završne evaluacije, upriličena je dodjela certifikata kojim se potvrđuje aktivno sudjelovanje u obuci budućih vršnjačkih edukatora Centra za mlade.

DSC 0332

Istog vikenda, u Centru za mlade održao se i prvi susret specijalizacije animatora instruktora pri programu Mladi za mlade na kojem je sudjelovalo desetero mladih, budućih animatora instruktora. Naime, specijalizacija animatora instruktora za cilj ima osposobiti mlade ljude sa završenim programom temeljne formacije kako bi stekli potrebna znanja i vještine za izvođenje programa škole animatora u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Prvi dio programa polaznici su sudjelovali na Treningu za trenere, kako bi usvojili i nadogradili svoja znanja o temeljnim procesima grupe, prezentacijskim te komunikacijskim vještinama i didaktičko-metodičkom oblikovanju sadržaja. U nastavku su, uz vodstvo Ivane Vidović, dugogodišnje animatorice instruktorice, polaznici slušali o samom programu Mladi za mlade, njegovim karakteristikama i izazovima škole animatora u današnjem vremenu.

Pored općih vještina za rad s grupom, za buduće animatore instruktore nužno je usvajanje posebnih znanja i vještina o samom sadržaju programa Škole animatora. Tako su se polaznici uz simulacijske vježbe koje se temelje na sadržajima prve formacije animatora upoznali s konkretnim aktivnostima i kurikulumom Škole animatora, što je od velike važnosti za njihov budući angažman.

Pored redovnih susreta i radionica bitan dio programa specijalizacije animatora instruktora čine različite samostalne vježbe i zadatci kao što su pisani radovi, izvođenje radionica uz superviziju te online susreti koji će se realizirati u budućem periodu.

Nadamo se da će novi vršnjački edukatori i animatori instruktori donijeti novu mladenačku svježinu u aktivnosti Centra za mlade te da će aktivnim radom biti motivacija novim generacijama mladih da se odvaže usavršavati svoje vještine i talente kroz nesebično darivanje drugima.

Antonio Topalović