Započeo novi ciklus temeljnih formacija animatora u Sarajevu i Travniku

TravnikU prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu i Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku započela je nova edukacijska godina Škole animatora Mladi za mlade koja se realizira već petnaestu godinu u Vrhbosanskoj nadbikupiji, a mjesto je susreta mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Susret je okupio preko pedeset mladih koji su započeli svoju animatorsku formaciju, a njihov put formacije će biti realiziran kroz četiri vikend susreta te završnom specijalizacijom koja će se održati tijekom ljetnih mjeseci sljedeće godine. Naime, u skladu s kapacitetima te zbog zaštite najboljeg interesa, zdravlja i sigurnosti sudionika, formacije su upriličene na dvije lokacije, u Sarajevu i Travniku, dok se za realizaciju programa i aktivnosti pobrinulo 7 animatora instruktora koji su vrijedno radili na pripremi, ali i na samoj izvedbi aktivnosti kako bi mladima pružili nezaboravno iskustvo rada, zabave i molitve. Tijekom ove, prve formacije, mladi su imali priliku upoznati se međusobno, ali i s animatorima instruktorima, koji su na čelu sa ravnateljem Centra za mlade vlč. dr. Šimom Maršićem te voditeljem škole Antoniom Topalovićem, nositelji i voditelji programa Škole animatora Mladi za mlade.

Sarajevo 2

Većina sudionika već je na neki, sebi svojstven način i shodno svojim vještinama i talentima, uključena u razne župne i školske aktivnosti te su na Školu animatora došli potaknuti od strane svojih župnika, duhovnih asistenata i časnih sestara, koji u njima prepoznaju potencijal za održavanje i pokretanje župnih aktivnosti i svoju produženu ruku za rad sa mladima i djecom u svojim zajednicama. Tijekom uvodnog dijela programa prve formacije, sudionici su upoznati sa načinom rada i realiziranja programa formacije, ali i generalno projekta Mladi za mlade čiji su sudionici tijekom tekuće edukacijske godine. U ovom dijelu upoznali smo se i sa dosadašnjim iskustvima i mogućnostima djelovanja sudionika u njihovim zajednicama, što pored samog upoznavanja, ima za cilj i poticanje razmjene ideja i primjera dobre prakse, posebno za predstojeće adventsko razdoblje koje je jedinstvena prilika za angažman i djelovanje mladih u župi.

Sarajevo 1

Pod tematskom cjelinom Animirati – Tko? Što? Kako?, koja zapravo objedinjuje cjelokupan sadržaj prve formacije, sudionicima je omogućeno stjecanje osnovnih informacija o animaciji kao načinu služenja unutar zajednice, animiranju i animatoru kao onome koji je pozvan „dati život“, „dati dušu“, prenijeti svoje oduševljenje Isusom Kristom, svjestan svoje uloge i važnosti kao vjernika laika uključenog u život Crkve. Program je nastavljen govorom o vlastitom identitetu prilikom kojeg se sudionicima prikazala važnost cjelovitog prihvaćanja vlastitog postojanja, svih svojih posebnosti i jedinstvenosti. Naime, govor o identitetu upotpunjen je prigodno vođenom fantazijom, prilikom koje su sudionici promatrali svoje odrastanje, te se prisjetili različitih važnih trenutaka koji su utjecali na oblikovanje njihove ličnosti, odnosno svih događaja koja su utjecali da oni danas budu upravo to što jesu. Sudionici su zaključili da prošlost utječe na razvoj ličnosti, ali svakako da nije isključivo određujuća i da svaka osoba ukoliko uloži određeni trud može usmjeriti svoj život u smjeru u kojem misli da bi bilo najbolje.

U nastavku programa sudionici su nastavili govoriti o drugom segmentu svog identiteta, odnosno o kršćanskom identitetu, koji je kamen temeljac za izgradnju i formaciju animatora. Program je pored radionica i predavanja obogaćen zajedničkim jutarnjim i večernjim molitvama te svetim misama koje su se održavale tijekom vikend susreta.

Sarajevo 3

Program Mladi za mlade svojim aktivnostima nastoji biti putokaz mladima i vjetar u leđa kako bi pronašli svoje mjesto u župnoj zajednici, ali i društvu u cjelini. Stoga se želi mladima kontinuirano, kroz četiri formacije, pružiti prilika da sazrijevaju u vjeri, zajedništvu i služenju, najprije u svojoj obitelji i među svojim vršnjacima, a zatim i u cijeloj župnoj zajednici. Također, želja je i motivirati mlade da otkriju svoje talente i snage kako bi kreirali ljepši i kvalitetniji vlastiti život, a zatim bili i protagonisti zdravije općedruštvene klime.

Antonio Topalović