Što sam naučila na edukaciji o demokraciji?

Ivana smoljo KopirajProšle akademske godine, Centar za mlade je započeo sa realizacijom projekta Vision is decision – Mladi i demokracija kako bi se srednjoškolci i studenti dodatno educirali o demokraciji, pravima, kršćanskoj i medijskoj slobodi. Za srednjoškolce su organizirana tri vikend susreta i kao završni, demokratska akademija, a sudjelovala je grupa od 50 mladih iz raznih škola s područja Bosne i Hercegovine. Jedna od njih je i Ivana Smoljo, učenica Katoličkog školskog centra sv. Josip iz Sarajeva, a rodom iz Kupresa. Kakav je dojam na nju ostavila edukacija o demokraciji i ljudskim pravima, odlučila je podijeliti s nama. Njezino pismo prenosimo u cijelosti, a sve mlade pozivamo da se ove godine uključe u aktivnosti projekta Mladi i demokracija

Još jedan poziv da sudjelujem u novom projektu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. činio mi se zanimljivim. U pitanju je bila edukacija za mlade pod nazivom Mladi i demokracija. Nisam puno razmišljala, prihvatila sam ponudu, jer se vodim time da mi to ne može odmoći, naprotiv može mi koristiti kroz život.

Prolazeći kroz četiri vikenda formacije naučila sam puno toga. Prije svega bilo je zanimljivo slušati i učiti o samom uređenju Bosne i Hercegovine, našim pravima u istoj i kako mi mladi ljudi možemo zapravo puno toga. Možda je već „staromodno“ ali i istinito da na mladima svijet ostaje. Tko će drugi ako ne mi prvenstveno učiniti svoj grad boljim za život, pa potom i samu državu Bosnu i Hercegovinu. Kroz tu edukaciju sam razmišljala kako se ja mogu uključiti u neki, tako reći, politički proces. Bližili su se izbori i tu sam dobila priliku da ono naučeno primjenim. Oduvijek sam imala želju sudjelovati na nečemu takvom, a sama edukacija mi je dala vjetar u leđa da se ohrabrim na takvo nešto. Prijavila sam se da budem promatrač na izborima. Bilo je zahtjevno govoriti ljudima što i kako trebaju raditi te kako se ponašati. Ali jedno jako dobro iskustvo i sigurno bi ga ponovila.

To je bio mali korak u pokušaju ostvarenja nečeg boljeg i ljepšeg. Preporučujem svim mladim ljudima da se ohrabre i naprave prvi korak. Netko mora prvi krenuti, dolazi naše vrijeme. Sada vi birate, a uskoro će i neki od nas biti birani.
Mijenjajmo svijet na bolje i prilagodimo ga sebi!

Ivana Smoljo