Međunarodni online susret – Od Paname do Lisabona

vatikan online cetvrtakU Vatikanu je, od 18.-21. studenog 2020., održan međunarodni online susret za predstavnike mladih biskupskih konferencija i same mlade koji su se priključili susretu putem platforme Zoom, iz različitih krajeva svijeta. Na susretu koji svake godine organizira Dikasterij za laike, obitelj i život, sudjelovalo je 250 delegata iz cijelog svijeta.

Kroz četiri dana susreta, sudionici su imali priliku razmijeniti ideje, mišljenja, te predstaviti različite inicijative koje mladi pokreću i u kojima sudjeluju širom svijeta. Cilj ovog susreta, prvenstveno, je bio omogućiti priliku za evaluaciju Svjetskog susreta mladih u Panami 2019., koji je pored statističkog prikaza i analize podataka predstavljen i kroz osobne priče i doživljaje hodočasnika iz cijelog svijeta.

Mladi delegati su, podijeljeni u radne grupe, imali priliku razgovarati o logističkim aspektima organizacije nadolazećeg Svjetskog susreta mladih u Portugalu 2023. godine, dati konstruktivne prijedloge i ideje, te predložiti pastoralne aktivnosti koje se mogu organizirati u vremenu koje prethodi susretu u Lisabonu.

Posljednjeg dana susreta, u nedjelju 22.11., sveta misa koju je predslavio papa Franjo prenesena je uživo putem portala Vatican Media Live, nakon čega je upriličena i službena predaja križa kao simbola Svjetskog susreta mladih kojeg su ovog puta mladi iz Paname predali mladima iz Portugala gdje će 2023. biti organiziran sljedeći Svjetski susret mladih.

U međunarodnom online susretu Od Paname do Lisabona, sudjelovala je predstavnica Ureda za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Minja Todorović.

Minja Todorović