Najava: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi – Spasi život, izmami osmijeh!

Poster B2U utorak, 15. prosinca, na inicijativu Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Udruženja studenata medicinskog fakulteta u Sarajevu i Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., bit će upriličena akcija dobrovoljnog darivanja krvi, pod geslom „Spasi život, izmami osmijeh“, a u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije BiH.

Pozivamo sve osobe koje su u mogućnosti darovati krv da se odazovu na ovu akciju, kako bismo i u vremenu pandemije koronavirusa pokazali solidarnost te omogućili dostupnost krvi onima kojima je potrebna u liječenju.
Akcija će se istovremeno održavati na tri lokacije u Sarajevu: Fakultet islamskih nauka (Ćemerlina 54), Nadbiskupijski centar za pastorat mladih Ivan Pavao II. (Gatačka 18) te Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH (Čekaluša 86).
S obzirom na aktualnu situaciju izazvanu panedmijom koronavirusa, obvezna je prijava za akciju, putem online obrasca koji možete pronaći ovdje.
Na osnovu pristiglih prijava, bit će formirane skupine darovatelja, kako bi se akcija održala u skladu sa svim mjerama i preporukama zdravstevenih institucija u vremenu pandemije koronavirusa.
Prema uputama Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH MOLIMO VAS DA SE NE PRIJAVLJUJETE ZA AKCIJU DARIVANJA KRVI AKO:
– ste putovali u zemlje s tendencijom širenja koronavirusa u posljednjih 28 dana
– ste prehlađeni
– kašljete i kišete
– imate povišenu tjelesnu temperaturu
– imate zarazne bolesti 
– ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.
Prema preporuci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, uvedene su i dodatne mjere za darovatelje krvi kako bi se spriječilo širenje koronavirusa:
– odbijanje darovatelja pune krvi i trombocita 28 dana nakon izlaganja potvrđenom slučaju ili povratka iz područja prijenosa infekcije COVID-19
– rutinsko odbijanje darovatelja sa znakovima respiratorne infekcije, koja uključuje i povišenu tjelesnu temperaturu.
Prije prijave za akciju dobrovoljnog darivanja krvi, molimo vas da se upoznate i s Vodičem za darovatelje krvi.
Spasi život, izmami osmijeh!

FotoJet 1

M. Puljić