YouthFluence: Održana prva formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Formacija ministranata 3 2021

U razdoblju od 22. do 24. siječnja u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, održana je prva formacija voditelja ministranata u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, u okviru projekta YouthFluence – uključi se, služi i prati. Cilj formacije ministranata je kroz edukativne radionice i igre, pod vodstvom iskusnih animatora i stručnih suradnika, doprinijeti osnaživanju identiteta i uloge ministranata u euharistijskom služenju te stjecanju vještina potrebnih za vođenje skupine.

Programski tim stručnjaka koji je radio na pripremi kurikuluma i njegovom razvoju sastojao se od s. Marine Jurišić, članica družbe Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije, fra Antonija Gašića, đakona te člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene, vlč. Marina Babića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, Antonija Topalovića, projektnog koordinatora te vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade. U pripremi programa sudjelovali su i animatori instruktori: Iris VrdoljakLana TodosijevićMatej Dužnović te Marko Ćosić, koji su uveliko doprinijeli kvaliteti realizacije samog programa i njegove pripreme.

Prvog dana susreta, ministranti iz 12 župa Vrhbosanske nadbiskupije, odnosno iz Sarajeva, Radunica, Nove Bile, Novog Travnika, Guče Gore, Lug-Brankovića, Domaljevca i Grebnica okupili su se u Centru za mlade Ivan Pavao II.. Sudionici su prvu večer imali priliku raditi u malim skupinama te se na taj način bolje upoznati i stvoriti koheziju s vršnjacima iz cijele Nadbiskupije, što je bilo važno za realizaciju ostatka programa. Drugi dan programa je započeo jutarnjom molitvom i doručkom, kako bi sudionici, duhovno i tjelesno nahranjeni, bili u mogućnosti aktivno sudjelovati u svemu onome što je za njih bilo pripremljeno. Prva radionica koju je pripremila s. Marina Jurišić tematizirala je identitet ministranata, odnosno analizu osobnog identiteta te identiteta biblijskih likova: Mojsija, Ilije, Ivana Krstitelja te Blažene Djevice Marije.

Druga radionica koju je priredio fra Antonio Gašić bila je povezana upravo s ministrantskom službom kao konkretnim oblikom služenja prilikom euharistijskog slavlja, a sadržaj je sudionicima predstavljen na kreativan i zanimljiv način, s posebnim fokusom na liturgijski prostor, njegova obilježja i značenja.

Posebnost YouthFluence programa je i drugi segment njegovog rada, odnosno medijska pismenost i sigurno korištenje društvenih mreža, što je kroz radionicu obradila animatorica instruktorica Iris Vrdoljak te sudionicima formacije približila koncept odgovornog ponašanja u virtualnom svijetu, njegove posebnosti, prednosti i opasnosti.
Duhovna komponenta programa bila je duboko utkana u dnevni raspored te su sudionici imali priliku sudjelovati u jutarnjim i večernjim prigodnim molitvama te euharistijskim slavljima. U subotu, 23. siječnja svetu misu je predovdio vlč. Marin Babić uz koncelebraciju vlč. Šime Maršića.

Središnje misno slavlje u nedjelju, 24. siječnja, predvodio je Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić. U svojoj propovijedi kardinal Puljić se osvrnuo na život starozavjetnog proroka Jone i njegovu aktualizaciju u životima svih nas. Posebnu važnost u životima svake osobe, a posebno mlade osobe, je dakako osjećaj pripadnosti Crkvi i vjera u sveto Evanđelje koje je najbolji vodič kroz sve životne prilike i nedaće, a vjera u Uskrslog Krista sigurnost u kojoj trebamo temeljiti naš život.

Projekt YouthFluence kroz formacije ministranata nastoji doprinijeti osnaživanju identiteta i uloge ministranata u euharistijskom služenju te stjecanju vještina potrebnih za vođenje skupine. Mnogi mladi sudjeluju u pastoralnim aktivnostima u župi i u euharistijskom služenju u svojim župnim zajednicama te su svojevrstan primjer drugoj djeci i mladima u župnim zajednicama. Stoga je sudjelovanje u ovakvim aktivnostima prilika za njihov rast i razvoj, ali i promoviranja ministrantske službe kao načina služenja u Crkvi. U sklopu programa, pored formacija za voditelje ministranata, održat će se i druge aktivnosti, a u prvom redu duhovne obnove na koje su pozvani svi ministranti Vrhbosanske nadbiskupije.

Antonio Topalović