Edukacija za mlade u sklopu projekta Škola volonterizma

U sklopu projekta Škola volonterizma, kojeg Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. realizira u suradnji s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije, posljednjeg vikenda u siječnju održana je edukacija za mlade.

Dvodnevni susret u prostorijama NCM-a vodili su Josip Milanović – koordinator projekta, i Josipa Prskalo, voditeljica medijskog tima, a sudjelovalo je 15 mladih iz Mostara, Ljubuškog, Kiseljaka, Zenice i Žepča.

Izazovi mladih
Prvog dana, u subotu, 30. siječnja po dolasku sudionika predstavljen je projekt Škola volonterizma i program edukacije, te je upriličena zanimljiva igra upoznavanja, realizirana kroz razgovor u paru i ispunjavanje podataka koji su traženi na upitniku, a koji je također zahtijevao i crtež sugovornika. Potom su nasumično upitnici izvlačeni te se zajednički nastojalo pogoditi o kojoj osobi iz skupine je riječ.

Uslijedila je zatim prva aktivnost Problemi i izazovi mladih, kojoj se pristupilo putem Kahoota – platforme za učenje zasnovanoj na igrama – kada su najprije odigrali kviz prožet pitanjima o volonterizmu i medijima. Razgovaralo se zatim o rezultatima kviza, a potom o konkretnim problemima i izazovima s kojima se mladi u BiH suočavaju. Posebno je važna činjenica da su se tijekom trajanja ovog dijela programa učenici otvorili te su bez ustezanja govorili o problemima s kojima se susreću, poglavito u školi.

Volonterizam i medijski aktivizam
Nakon zajedničkog ručka naglasak je stavljen na središnje aktivnosti koje se u sklopu ove projektne godine trebaju realizirati, odnosno na mini volonterske i medijske akcije. Tako je predstojnik Ureda za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije i njezin glasnogovornik vlč. Dražen Kustura s mladima razgovarao na temu Medijska akcija – sredstva nove evangelizacije, posvijestivši im i da sveprisutne društvene mreže mogu služiti kako bi svjedočili svoju vjeru i približavali ju onima koji su se ili odaljili od iste ili ju nikada nisu ni upoznali.

Potom je profesorica engleskog i hrvatskog jezika iz Kiseljaka Tanja Babić, koju je inače Zaklada Fra Mladen Hrkač 2018. proglasila najboljom volonterkom, podijelila s mladima svoje iskustvo volontiranja, svoju motivaciju i sve ono što ovaj vid altruizma krije u sebi. Učenici su ponovno svojim aktivnim uključivanjem doprinijeli i ovim aktivnostima dijeleći svoja razmišljanja i iskustva s predavačima. Potom su i poučeni onim što su čuli sami pristupili, podijeljeni po školama iz kojih dolaze, osmišljavanju mini medijskih, odnosno volonterskih akcija koje će moći realizirati u sredinama iz kojih dolaze.

Važnost mentalnog zdravlja
Za kraj dana ostavljena je psihološka radionica koju je predvodila edukatorica Franka Milolaža, studentica završne godine studija psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kako bi se stavio naglasak i na važnost mentalnog zdravlja, u ovom slučaju mladih, koje je u mentalitetu bh. čovjeka još uvijek tabu-tema. Prema riječima sudionika, i iz onoga što se moglo vidjeti, ova aktivnost edukacije ostavila je najveći dojam na svakog od njih, koji su mogli otvoreno razgovarati i o problemima iz svih područja njihova života. Aktivnost je bila posebno važna i za njihovo međusobno povezivanje koje je urodilo snažnom empatijom, te nije nedostajalo ni smijeha, ali ni suza, a najvažnije ni prihvaćenosti – među njima samima, kao i povjerenja.

Dan je završen večernjom molitvom protkanom glazbom, duhovnom pričom i spontanim molitvama zahvale. Uslijedili su slobodno vrijeme i počinak.

Šetnja Sarajevom
Nedjelja, 31. siječnja počela je zajedničkim misnim slavljem kojeg je u kapelici NCM-a predvodio ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Vladimir Pranjić ohrabrivši posebno mlade, tijekom svoje propovijedi, da s velikim pouzdanjem i ispunjenošću pristupaju svemu što čine u životu, te i tako svjedoče svoju vjeru. Nakon doručka sudionici predvođeni voditeljima zaputili su se u sabornu crkvu gdje ih je dočekala Sunčica Đukanović, suradnica na projektu Koračajmo zajedno, koja je učenicima predstavila ovaj hram te zajedno s njima sudjelovala na dijelu liturgije. Potom su posjetili i novootvoreni Olimpijski muzej, te su imali i slobodno vrijeme.

Po povratku u NCM, nakon zajedničkog ručka uslijedilo je predstavljanje osmišljenih akcija i zajedničko komentiranje. Susret je završen usmenom i pisanom evaluacijom, te podjelom skromnih darova za uspomenu.

Josipa PrskaloKatolički tjednik