INKLUZIVNOST U PASTORALU MLADIH

Jačanje kapaciteta animatora u župnim zajednicama

Piše: Antonio Topalović

U razdoblju od 12. do 14. veljače 2021. godine u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu održana je godišnja edukacija animatora na temu Inkluzivnost u pastoralu mladih koju je predvodila Sandra Bjelan Guska, profesorica pedagogije i docentica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Cilj ove edukacije bio je jačanje kapaciteta mladih animatora, za njihov rad s djecom i mladima u župnim zajednicama, te učenje o mjerama zaštite djece i mladih.

Edukacija je započela večerom i uvodnim pozdravom Antonija Topalovića, projekt koordinatora i voditelja programa Formacija animatora – Mladi za mlade, nakon čega je uslijedilo uvodno predavanje i upoznavanje sudionika. Edukacija je, na poseban način, tematizirala pitanje inkluzije u radu s mladima, odnosno, u pastoralu mladih i animiranju kao posebnom prostoru rada animatora. Inkluzivno društvo i inkluzivna Crkva se temelji na nekoliko procesa, a osnovni je razumijevanje osobnog te grupnog identiteta, koji u odnosu dovode do stvaranja zajedničke pripadnosti nekoj skupini u društvu.

Druga važna kategorija koja dovodi do isključivanja i marginaliziranja je stvaranje stereotipa i predrasuda koji predstavljaju prepreke pri stvaranju i življenju inkluzivnosti, o čemu su aktivno razgovarali polaznici edukacije. U nastavku programa posebnu važnost je voditeljica edukacije, dr. sc. Sandra  Bjelan Guska, posvetila razgovoru o empatiji i altruizmu u pastoralu mladih, odnosno o važnosti empatije u životu i radu animatora.  Posljednji dan edukacije sudionici su imali mogućnost i priliku u praktičnom kontekstu razumjeti koncept inkluzivnog društva, odnosno prepoznati prilike i mogućnosti djelovanja i promocije društva jednakih prilika za sve.

U sklopu projekta Because we care sudionici su imali priliku sudjelovati u radionici i razgovoru o nasilju nad i među djecom, što predstavlja jednu od važnih tema u radu u djelovanju animatora u zajednici, a radionicu je predvodila psihologinja i psihoterapeutkinja u edukaciji Tea Martinović. Ovom prigodom, animatori su nastavili učiti o mjerama zaštite djece i mladih, o tomu kako prepoznati znakove zanemarene i zlostavljane djece te kako pomoći djetetu u potrebi.

Program je obogaćen zajedničkim molitvama, a središnje misno slavlje je predvodio vlč. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije u koncelebraciji s vlč. Šimom Maršićem, ravnateljem Centra za mlade. Vlč. Ćosić se u svojoj propovijedi osvrnuo na problem isključenosti u društvu te je, koristeći  primjer pandemije kuge u prošlosti, napravio usporedbu s današnjim vremenom koronavirusa. Važno je u svakom trenutku osvijestiti sebi da svaki čovjek zaslužuje da pripada i da bude voljen kao djete Božje – naglasio je.

Nadamo se da će ovom edukacijom mladi biti osnaženi i motivirani za još aktivniji rad u svojim župnim zajednicama, znajući da im u njihovom radu i poslanju Centar za mlade Ivan Pavao II. stoji kao trajna podrška.