Duhovni i edukativni sadržaj za mlade u sklopu projekta YouthFluence- uključi se, služi i prati

U razdoblju od od 19. do 21. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. i Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku održan je program za mlade iz cijele BiH u sklopu projekta YouthFluence  – uključi se, služi i prati.

Duhovna obnova za ministrante koja se održala u Sarajevu okupila je 40 ministaranta iz Vrhbosanske nadbiskupije koji su već uključeni u program formacija za ministrante, a predvodio ju je vlč. Jakov Kajinić, odgajatelj i duhovnik u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku. 

Kroz trodnevnu duhovnu obnovu ministranti su imali priliku slušati o vrijednostima koje jedan ministrant treba posjedovati te također potaknuti vlč. Jakovom razmišljati o sedam glavnih grijeha, 10 Božjih zapovijedi ali i darovima Duha svetoga. Duhovna obnova obilježena i sportskim dijelom programa, koji je pripremio Mario Tucaković, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Uz sve navedeno, ponuđen je i kreativni kutak koji su pripremili i vodili animatori instruktori, a na kojem su mladi imali priliku ukršavati svijeće, praviti križeve, pisati svoje osobne molitve i sl.

Posljednji dan duhovne obnove obilježen je sv. misom koju je predvodio vlč. Marin Babić, kapelan župe Stup koji je u svojoj prigodnoj propovijedi potaknuo ministrante kako kroz ovo vrijeme priprave za Uskrs trebaju biti što bolji jedni prema drugima, naglasivši važnost ministriranja i ohrabrivši ih kako se ne trebaju bojati tog poziva.

Susret u Travniku

Paralelno s aktivnostima u Sarajevu, u petak 19. veljače u večernjim satima u prostorijama Katoličkog školskog centra Petar Barabić u Travniku započela je edukacija za mlade u sklopu projekta YouthFluence na temu digitalnog marketinga.

Na samome početku programa, 40-ak sudionika iz Sarajeva, Kiseljaka, Gromiljaka, Kreševa, Zenice, Žepča, Visokog pozdravio je Josip Milanović, projekt koordinator, koji je mladima predstavio novi projekt NCM-a i njegovu važnost u radu s mladima. Kako bi projekt na što bolji mogući način promovirali među mladima, koji i jesu ciljna skupina projekta, odmah na početku, podijeljeni u manje skupine, sudionici susreta imali su zadatak osmisliti izgled Facebook, Instagram i Youtube profil projekta s prijedlogom sadržaja koji se objavljuje na ovim stranicama, a koji je zanimljiv i privlačan njihovim vršnjacima. Prvi dan programa završen je večernjom molitvom.

Nakon jutarnje molitve s kojom su sudionici započeli drugi dan edukacije, uslijedila je radionica o sigurnosti na internetu kroz koju su mladi iz nekoliko gradova BiH imali priliku naučiti zbog čega je važno zaštiti svoje podatke na društvenim mrežama, koji su to podaci koje svatko od nas treba zaštiti i sl. U vrlo otvorenoj diskusiji, mladi su razgovarali i o izazovima i problemima s kojima se susreću na društvenim mrežama, nasilju na internetu i sl. Program je nastavljen u kreativnom duhu gdje su sudionici također podijeljeni u manje skupine imali zadatak osmisliti prijedloge scenarija za Youtube emisije koje će se snimati i objavljivati  u narednom razdoblju u sklopu projekta YouthFluence- uključi se, služi i prati. Drugi dan edukacije dodatno je obogatila i radionica o važnosti komunikacije koju je vodio Alen Gudalo, voditelj Regionalnog ureda za mlade u Travniku nakon čega su sudionici također morali istražiti Youtube i Instagram tržište te predstaviti najzanimljivije influensere i youtubere s kojima bi se u narednom razdoblju voljeli susresti i od njih nešto novo naučiti.

Drugi dan završen je zabavnim programom koji su osmisliti mladi, ali i molitvom zahvalnosti.

Radionica o digitalnom marketingu

Posljednji dan edukacije mladih u Travniku započeo je sv. misom u crkvi sv. Alojzija Gonzage koju je predvodio vlč. Jakov Kajinić, koji je u svojoj prigodnoj propovijedi pozvao sve vjernike da se ne umore oduševljavati sve one koje susretnu u životu, baš kao što je to Isus činio tijekom svog života. Također, susret je obilježen i predavanjem o digitalnom marketingu kojeg je vodila gđa. Brankica Raković, vlasnica agencije za digitalni marketing, portala Lola magazin, a koja se svome predavanju osvrnula na važnost i pravila digitalnog marketinga. Kao i poznata influnserica koju prate desetine tisuća ljudi na raznim profilima, Brankica je sa sudionicima podijelila i svoju životnu priču, način na koji danas funkcioniraju društvene mreže, trikove prilikom kreiranja i objavljivanja sadržaja i slično.

U sklopu radionice o digitalnom marketingu sudionici su također imali priliku uraditi nekoliko kreativnih zadataka koji će im sigurno pomoći u budućnosti kako privatno tako i profesionalno.

Vjerujemo da će nakon duhovne obnove za ministrante koja se održala u Sarajevu mladi biti ohrabreni i puni Duha Svetoga nastaviti služiti Gospodinu, ali i kako će mladi koji su sudjelovali na edukaciji u Travniku biti oprezniji na internetu te prostor koristi za promociju kvalitetnog sadržaja i životnih vrijednosti.  

Josip Milanović