Održana edukacija na temu Vještine u izgradnji mira

U razdoblju od 19. do 21. veljače, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.  održana je edukacija na temu Vještine u izgradnji mira, kojoj su nazočili vršnjački edukatori međureligijskog projekta za mlade Koračajmo zajedno te nekoliko vijećnika Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije.

Edukaciju su vodili djelatnici Centra za izgradnju mira u Sanskom Mostu Mevludin Rahmanović i Vahidin Omanović.

U uvodnom dijelu, voditelji edukacije su nazočnim predstavili svoj dugogodišnji rad na mirovnom polju, te razgovarali o motivima za angažman u izgradnji boljeg i zdravijeg društva u Bosni i Hercegovini.

Edukacija je obuhvatila nekoliko tematskih cjelina. Subotnje jutro započelo je radionicom „Identitet“, tijekom koje je naglasak stavljen na važnost poznavanja osobnog identiteta, kao temelja za prihvaćanje drugog i drugačijeg.

U nastavku je uslijedila radionica „Predrasude“, tijekom koje su sudionici imali priliku uvidjeti kako svaka osoba posjeduje određene predrasude prema drugima, što ne mora nužno biti loše, nego poticaj za utvrđivanje i otkrivanje prave istine, kroz interakciju s drugima.

Kroz radionicu „Uzroci konflikta/uzroci nasilja“ razgovaralo se o konfliktu koji nastaje kao posljedica mnoštva nevidljivih razloga, te mogućim načinima upravljanja konfliktom.

Nedjeljno jutro započeo je misnim slavljem koje je predvodio vlč. Šimo Maršić. Posljednji dio edukacije predstavljala je radionica Vještine vođenja dijaloga.

Simulirajući debatu s pravilima te debatu bez pravila komuniciranja, sudionici su mogli uvidjeti važnost aktivnog slušanja te argumentiranog iznošenja stavova. Edukacija je završena zajedničkom evaluacijom te dodjelom potvrda o sudjelovanju.

Nadamo se da će i ova edukacija osnažiti mlade da budu protagonisti mira u Bosni i Hercegovini, koristeći vlastita znanja i vještine, kako bi zajedničkim snagama osigurali zdraviji prostor u državi, u kojoj će mladi moći graditi svoj identitet te biti podrška jedni drugima u procesu rasta i ostvarivanja svojih prava.

Marija Puljić