Održan susret mladih okviru projekta Vision is decision: Mladi i demokracija

U razdoblju od 26. do 28. veljače, Centar za mlade Ivan Pavao II. ugostio je mlade iz Travnika, Zenice, Sarajeva, Mostara i Orašja na trećem susretu u okviru projekta Vision is decision: Mladi i demokracija. Projekt, koji za temeljni cilj ima motivirati mlade da se uključe u procese odlučivanja u našoj zemlji, nastavio je svoj razvojni put nakon zimske Demokratske akademije koja se održala početkom siječanja. Program su vodili Alen Gudalo, voditelj Regionalnog ureda Centra za mlade Ivan Pavao II. pri KŠC-u Petar Barbarić u Travniku i edukatorice Martina LovrićLana Todosijević i Iris Vrdoljak.

Prvi dan susreta mladi su proveli u promišljanju o svojim talentima, željama, obrazovanju i karijeri. Ovom radionicom mladima se željela skrenuti pozornost na okolnosti koje se mijenjaju tijekom života te kako mladi mogu na ove okolnosti utjecati.

Subota je bila ispunjena nizom tematskih grupnih radionica gdje su mladi kroz tri izazova u lokalnim zajednicama učili o lancu odgovornosti i hijearhiji u sustavu odlučivanja. Ovdje je posebno naglašena potreba za pravilnim razumijevanjem dokumenata koji se odnose na funkcioniranje općina i ključnih organa lokalnih zajednica, ali i škola. Također, mladi su tijekom ove radionice učili kako prepoznati vlastitu ulogu i kako se angažirati u trenucima kriza u lokalnim zajednicama. Zatim je uslijedila pod nazivom „Kava s vjerskim liderom“, tijekom koje su sudionici s vlč. Marinom Babićem razgovarali slobodi vjere kao jednom od temeljnih ljudskih prava koja bi trebala biti uvažena u demokratskom društvu, te koliko je ovo pravo danas ugroženo u zemlji u kojoj žive.

U nastavku programa mladi su nastavili druženje kroz kreativni program analizirajući poruke dnevnih novina i časopisa, a na kraju su na temelju ponuđenog sadržaja osmislili svoju idealnu naslovnicu. Večernji dio programa mladi su proveli družeći se na sportskom programu koji je priopremio djelatnik Centra Mario Tucaković u sportskoj dvorani.

Završni dan programa započet je svetom misom koju je predvodio vlč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, koji je u svojoj propovijedi pozvao mlade da iskoriste vrijeme korizme za ponovni susret s Kristom, koji svakom čovjeku ide prvi u susret te želi sklopiti savez s njim.

Na završnoj radionici mladi su skicirali ključne izazove gradova i škola iz kojih dolaze. Cilj ove radionice bio je pomoći mladima u razumijevanju vlastitih mogućnosti u rješavanju ovih izazova kroz vlastiti angažman, ali i razumjevanju ograničenja koja zahtijevaju komunikaciju s višim organima odlučivanja.

Mladi će nastaviti druženje na programu u mjesecima koji slijede kada ih očekuje još jedan susret.

Alen Gudalo