Započeo novi ciklus predavanja o poljoprivedi u sklopu projekta Iuvenes Fructus

Nakon svečanog otvaranja drugog ciklusa trogodišnjeg projekta Iuvenes Fructus na kojem su predstavljeni novi polaznici ali i način realizacije, u subotu, 6. ožujka u Kornici održana je prva edukacija budućih mladih poljoprivrednika na temu morfologije voćki.

Nakon predstavljanja kandidata i predavača, voditelj teoretskog dijela nastave Mario Stanić upoznao je polaznike s građom voćke te njenim rastom i razvojem.

Nakon ručka, uslijedio je odlazak u voćnjak Zorg-In d.o.o gdje se sudionicima prije samog početka praktične nastave, obratila gđa Vera Biberović, predstavljajući rad poduzeća Zorg-In d.oo., njegovu ulogu i važnost u ovom dijelu BiH, te upoznavši kandidate sa samim funkcioniranjem voćnjaka.

Kako su se u voćnjaku jabuke odvijali radovi postavljanja sustava navodnjavanja kap po kap (koji služi i za prehranu) ova metoda predstavljena je sudionicima edukacije nakon čega je uslijedio praktični rad u voćnjaku kojeg je vodio prof. Ivo Blažanović. Sudionici drugog ciklusa trogodišnjeg poljoprivrednog projekta Iuvenes Fructus također su imali priliku u voćnjaku krušaka upoznati se i s načinom vezanja „na žici“ kojeg su kasnije i sami primijenili u svome radu.

Nakon uspješno završene prve edukacije drugog ciklusa trogodišnjeg projekta Iuvenes Fructus, sudionici prve skupine izrazili su svoje zadovoljstvo stečenim znanjem i vještinama, istaknuvši kako se raduju sljedećem susretu i novim informacijama koje će im pomoći u radu u poljoprivredi, što su naglasili i u evaluacijskim listićima koje su ispunili po završetku prve edukacije.

Amanda Đogaš