ReVita: U susretu s različitošću

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., od 05. do 07. ožujka, održan je susret bogoslova u okviru pastoralnog projekta Služeće vodstvo za životnu Crkvu (Revitalizacija župnih zajednica). Susret je započeo večerom, te pozdravnim i uvodnim govorom ravnatelja dr. Šime Maršića, nakon čega su bogoslovi imali priliku razgovarati s vlč. Ivanom Butumom i fra Nikolom Kozinom o njihovim pastoralnim iskustvima na župama u kojima djeluju.

U subotu i nedjelju, održan je seminar na temu Inkluzija u pastoralu mladih – Susret s različitošću. Predavačica je bila dr. Sandra Bjelan-Guska, profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjeka za pedagogiju. Tijekom ova dva dana, bogoslovi su imali priliku čuti što je to inkluzija, razgovarati i promišljati na teme stereotipa i predrasuda kao preprekama inkluzivnom pristupu svakoj osobi, darivanja sebe u susretu s različitošću, te što svtko od nas može učiniti i dati u promociji inkluzivnijeg i pravednijeg društva za sve.

Susret je završio u nedjelju, 07. ožujka svetom misom koju je predvodio nadbiskup koadjutor mons.Tomo Vukšić. U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je najprije naglasio radost zbog ovog susreta i važnost inkluzije u pastoralu. Zatim je pozivajući se na prvo čitanje, posebno na prvu od deset zapovijedi Božjih pozvao bogoslove da se ne klanjaju nikome i ničemu drugome doli Bogu jedinom. Ukoliko svojim životom i djelovanjem prihvatimo zapovijedi Božje, osjetit ćemo radost u srcu. Krist nas u Novom Zavjetu poziva da se obratimo i vjerujemo Evanđelju, da ljubimo jedni druge kao što je On nas ljubio – rekao je između ostalog nadbiskup Vukšić.

Renata Vrdoljak