COOLTURA – Mladi u otkrivanju kulturnih vrijednosti Hercegovine

U razdoblju od 6. do 7. ožujka, skupina vršnjačkih edukatora međureligijskog projekta Koračajmo zajedno i animatora instruktora programa Formacija animatora – Mladi za mlade, boravila je u Hercegovini, gdje je pod vodstvom djelatnika Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. otkrivala i upoznavala bogatu kulturnu baštinu Mostara, Blagaja i Stoca. Studijsko putovanje je održano u okviru novog projekta Centra za mlade, pod nazivom  „Cooltura – mladi u otkrivanju kulturnog bogatstva Bosne i Hercegovine“. Cilj ovog projekta je potaknuti mlade da posjete i upoznaju najznačajnije kulturne lokalitete u Bosni i Hercegovini, te da budu čuvari i promotori kulturnih vrijednosti svoje zemlje, koristeći moderna online sredstva.

Prvog dana putovanja, mladi su najprije posjetili Franjevački samostan i crkvu Svetog Petra i Pavla, gdje ih je gvardijan fra Danko Perutina upoznao s arhitektonskom i duhovnom vrijednošću crkve i samostana za katolički puk ovog kraja, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Mladi su ovom prigodom mogli po prvi put vidjeti unutrašnjost crkve, koja se odlikuje iznimnom umjetičkom vrijednošću, te čiju oltarsku apsidu odnedavno krasi mozaik, izrađen pod vodstvom glasovitog umjetnika p. Marka Ivana Rupnika. U nastavku je uslijedio posjet bogatoj knjižnici koja se nalazi u kompleksu samostana, a o kojoj je mladima pričao fra Ante Marić.

U poslijepodnevnim satima, mladi su posjetili vrelo Bune na Blagaju, koje se ubraja u jedno od najvećih krških vrela u Europi. Neizostavan je bio i obilazak poznate sufijske tekije koja se nalazi neposredno uz izvor rijeke te predstavlja značajan spomenik kulture iz ranog turskog doba u BiH. Pri povratku u Mostar, upriličen je posjet Sabornoj crkvi Svete trojice, koja se trenutno nalazi u izgradnji, ali već simbolizira nadu i obnovljen život nakon ratnih razaranja. Večer je okrunjena šetnjom starom jezgrom grada Mostara te njegovim simbolom – Starim mostom.

Drugoga dana, mladi su se uputili ka Stocu, gdje su najprije posjetili najvrijedniju i najznačajniju nekropolu stećaka u Bosni i Hercegovini – Radimlja kod Stoca. Ovaj vrijedan spomenik srednjovjekovnog razdoblja naše zemlje, izazvao je posebno oduševljenje među mladima, osobito svojom bogatom ornametikom. Po dolasku u Stolac – poznat po brojnim kamenim mostovima, koji povezuju obale rijeke Bregave, mladi su posjetili su tvrđavu – stari grad Vidoški, koji svjedoči o bogatoj povijesti ovog kraja. Posjet je zatim upriličen staroj čaršijskoj džamiji, koja zajedno s čaršijom predstavlja graditeljsku cjelinu proglašenu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Ovdje je mlade dočekao Mersed – ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Stolac, koji ih je upoznao s povijesnom pozadinom džamije, životom stolačkih muslimana te primjerima međureligijskog dijaloga u ovom kraju.

Ovo putovanje je bilo prvo u nizu nekoliko studijskih posjeta, koje će okupiti velik broj mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, kroz posjet kulturnim lokalitetima u našoj zemlji. Krajnji rezultat će biti kratkometražni dokumentarni film o mladima kao čuvarima kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, u produkciji Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije.

Marija Puljić