Dekanatski susret krizmanika u Žepču

U subotu, 13. ožujka u prostorijama Katoličkog školskog centra don Bosco u Žepču održan je dekanatski susret krizmanika pod geslom Gospodine, budi moje svjetlo  i radost moje ljubavi!  za mlade žepačkog dekanata koji je okupio 85 krizmanika iz župa grada Zenice, svetišta sv. Leopolda Mandića iz Maglaja, župe Bistrica i župe sv. Ante iz Žepča.

Na samome početku susreta okupljene mlade pozdravio je Josip Milanović, projekt koordinator, nakon čega je pozdravne riječi mladima uputio don Milan Ivančević, ravnatelj KŠC-a Don Bosco koji je nakon kratkog upoznavanja mladih s programima koje škola nudi, pozvao ih da znanje i vještine koje steknu na susretu ponesu sa sobom kući. Potom je mlade pozdravio i preč. Predrag Stojčević, župnik i dekan žepačkog dekanata koji je na poseban način zahvalio Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. na organizaciji susreta i prilici da mladima kroz bogat duhovan i sportski program približe vjeru.

Nakon pozdravnih riječi uslijedilo je predstavljanje radionica koje su vodili vršnjački edukatori i animatori te podjela u male skupine. Prva radionica započela je igricom upoznavanja, nakon čega su sudionici razgovarali o tome što je svjetlo u njihovom životu danas, što trebaju uraditi kako bi u osobnom životu, ali i u odnosu s bližnjima više svijetlili. U životu u kojem danas živimo najčešće se od nas traži da budemo svjetlo, da gorimo i budemo putokaz drugima na njihovom životnom putu. Tako i Crkva od nas očekuje da nikada ne gubimo žar, jačinu svjetlosti u vjeri i ljubavi prema svojim bližnjima. S mladim krizmanicima žepačkog dekanata razgovaralo se i tome kako sakramentom potvrde postaju punoljetni ali i odgovorni članovi Crkve.

Zanimljiv dio susreta bio je i razgovor o darovima kada su mladima jedni s drugima podijelili svoja iskustva o tome koji im je najljepši dar koji su dobili za rođendan ili blagdan, kao i koji je to najzanimljiviji dar koji su nekome darovali. Danas kada se ljudi često zavaravaju i traže vrijednosti u materijalnim stvarima u odnosu na prošla vremena kada su darovi bili jednostavni, iznimno je važno razgovarati s mladima o tome kako cijene radost života i sitnice kojima su okruženi.

Druga radionica započela je kratkom vježbom gdje su mladi na primjeru svijeće koja nema kisika razgovarali o tome kako je u našim životima u kojima Božja milost, dobrota, ljubav koja jeste svjetlost vrlo često zna biti ugašena nekim vanjskim čimbenicima. Na kraju radionice mladi su imali zadatak biti svjetlo jedni drugima, tako što su jedni drugima u duhu Kristova evanđelja unijeli svjetlo u život kroz savjete na koji način svatko od nas treba spoznati Božju ljubav i veličinu.

Drugi dio programa odvijao se u sportskoj dvorani KŠC-a u Žepču gdje su sudionici uz asistenciju magistra sporta, Maria Tucakovića, djelatnika Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. sudjelovali na brojnim sportskim aktivnostima.

Susret je završen sakramentom pomirenja i sv. misom koju je predvodio vlč. Ilija Orkić, župnik župe sv. Ane u Radunicama uz koncelebraciju fra Stjepana Antolovića, đakona Ivana Mijača, te dekana žepačkog dekanata, preč. Predraga Stojčevića. U prigodnoj propovijedi, vlč. Ilija podsjetio je mlade koliko je važno pripraviti se za dolazak u Božji dom, kao što se pripravljamo i kada idemo svojim prijateljima u goste. „Dolaskom u kuću Božju i pripravljajući se za sakrament potvrde, želimo otvoriti svoja srca da nam dođe Duh Sveti u goste i da nas trajno, iznutra mijenja“.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom zahvaljuje dekanu žepačkog dekanata, preč. Predragu Stojčeviću na otvorenosti i spremnosti za organiziranje dekanatskog susreta krizmanika, ravnatelju KŠC-a don Milanu Ivančeviću na srdačnosti i dobrodošlici, zatim župnicima koji su zajedno sa svojom skupinom mladih sudjelovali na susretu, ali i mladima koji su vodili radionice za krizmanike: Iris Vrdoljak, Deani Relatić, Ružici Marković, Ivanu Popović, Slavenu Ramljak, Marijeli Ramljak, Gabrieli Dujak i Vanji Todorović.

Josip Milanović