Projekt Vision is Decision: Mladi i demokracija stigao i u Posavinu

Regionalni ured za mlade u Kornici protekli vikend okupio je mlade iz Orašja i posavskih sela na prvom susretu u Posavini u sklopu projekta Vision is Decision: Mladi i demokracija. Projekt, koji je dosada okupljao mlade na susretima u Sarajevu, približen je mladima u Posavini koji do sada nisu imali priliku sudjelovati na sličnoj aktivnosti. Ovo je ujedno bila poruka mladima da nisu sami bez obzira što su udaljeni od glavnih urabnih centara.

U petak, 19. ožujka Alen Gudalo, voditelj ovog projekta i voditelj Regionalnog ureda za mlade pri Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku, te animatorice Centra za mlade Ivan Pavao II. Gorana Ivić, Mirna Petrović i Maria Petrović, susreli su se s petnaestak mladih koji su tijekom trodnevnog programa dobili priliku naučiti kako funkcionira politički sustav Bosne i Hercegovine, na koje načine se mladi mogu uključiti u procese odlučivanja te kako odgovoriti na izazove koji su u vezi s kršenjem temeljnih ljudskih prava pojedinaca ili skupina građana.

Osim toga, mladi su kroz korištenje digitalnih alata (Kahoot, Sli.do) provjerili svoje znanje i sudjelovali u interaktivnom kvizu o temeljnim odrednicama sustava odlučivanja u Bosni i Hercegovini.

Svakako najuzbudljivija aktivnost je bila debata koju su mladi vodili i borili se za vlastite argumente na temu Glasovanje je besmisleno jer ne donosi pozitivne promjene. Kroz tim afirmacije i negacije mladi su dobili mogućnost razvijati svoje vještine debatiranja i pronalaženja argumenata za svoju temu kroz podršku instruktorica.

Mladi su dobili i mogućnost boljeg upoznavanja s vršnjacima iz Posavine kroz zabavne radionice i igrice koje su pripremile naše instruktorice.

Susret je završen euharistijskim slavljem u nedjelju 21. ožujka u crkvi Žalosne Gospe – Čardak, gdje su sudionici programa dobili priliku susresti se sa župljanima koji su nakon dugo vremena u svome selu upoznali veću skupinu mladih.

Zahvaljujemo mladima iz Posavine na aktivnom radu u grupama i spremnosti na novo učenje i razmjenu ideja. Posebno se zahvaljujemo Amandi Đogaš, voditeljici Regionalnog ureda Centra za mlade u Kornici, koja je aktivno sudjelovala u pripremi ovog susreta i dočeku mladih iz Posavine.

Nadamo se da će ovaj susret biti mladima motiv da se bore za svoju loklanu zajednicu i aktivno uključe u procese odlučivanja.

Alen Gudalo