Youthfluence: Druga formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

U razdoblju od 26. do 28. ožujka 2021. u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ održana je druga formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije u okviru projekta YouthFluence – uključi se, služi i prati.

Formacija ministranata okupila je 20 ministranata iz cijele Vrhbosanske nadbiskupije koji su imali priliku sudjelovati u bogatom trodnevnom programu. Budući da se projekt Youthfluence sastoji iz dva segmenta, medijske pismenosti i osnažavanja ministrantskog identiteta, ministranti su prvog dana susreta imali priliku naučiti nešto više o medijskoj pismenosti i marketingu kroz radionicu koju su vodili animatori Ana Kulier i Ivan Popović. Nakon poučne radionice uslijedio je Križni put koji je za ministrante predvodio stručni suradnik na projektu, vlč. Marin Babića.

Drugi dan programa započeo je zajedničkom molitvom i pjesmom, a nakon doručka uslijedila je radionica o vrijednostima koju je pripremila i vodila s. Marina Jurišić, također stručna suradnica na projektu. Kroz radionicu o vrijednostima ministranti su u skupinama učili više o iskrenosti, strpljivosti, povjerenju i odgovornosti kao vrijednostima koje trebaju da krase jednog ministranta.

Poslijepodne je uslijedio praktični modul koji je vodio vlč. Marin Babić s posebnim fokusom na osnovne pojmove s kojima se ministranti susreću u svojoj službi. Tako su kroz rad u grupama ministranti mogli preispitati svoje znanje o liturgijskim bojama a isto znanje predstaviti i cijeloj skupini naposljetku.

Duhovna komponenta programa bila je duboko utkana u dnevni raspored te su sudionici imali priliku nazočiti i euharistijskom slavlju koje je predvodio vlč. Marin Babić koji je na vrlo zanimljiv način iznio svakodnevnicu ministranata i uputio ih kako pažljivije slušati i obnašati svoje ministrantske dužnosti. Drugi dan završen je zabavnim programom koji su osmislile animatorice Marija Lovrinović i Sara Kelava i zajedničkom molitvom.

Druga formacija ministranata završena je u nedjelju svetom misom koju je predvodio vlč. Vladimir Pranjić a koji je u svojoj propovijedi naglasio važnost Isusove muke i slave koja ima doći te uputio ministrante na pomnije zalaganje u Velikom tjednu.

Cilj formacija ministranata je kroz edukativne radionice i igre, pod vodstvom iskusnih vršnjačkih edukatora, doprinijeti osnaživanju identiteta i uloge ministranata u euharistijskom služenju. U sklopu projekta planirana je i treća formacija voditelja ministranata na koju su pozvani svi ministranti Vrhbosanske nadbiskupije.

Martina Vidović