Održana treća temeljna formacija za animatore u Posavini

U razdoblju od 9. do 11. travnja održana je treća formacija animatora programa „Mladi za mlade“ pod nazivom Vještine animatora za rad u grupi u Regionalnom uredu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Kornici. Formacija je okupila 15 polaznika iz Odžaka, Gornje Dubice, Svilaja, Potočana, Domaljevca Tolise te Tuzle. Tijekom trodnevnog programa polaznici su imali priliku sudjelovati u bogatom programu koji su pripremili i vodili animatori instruktori Iris Vrdoljak, Josip Bodulica i Tadijan Andačić predvođeni djelatnicima Centra za mlade Amandom Đogaš i Antonijem Topalovićem.

Treća formacija tematizira rad i djelovanje animatora u grupi. Kroz različite aktivnosti i vježbe, polaznici programa su imali priliku razvijati svoje vještine, odnosno kroz iskustveno učenje mogli uvidjeti grupne procese, dinamiku grupe te različite uloge koje svaki pojedinac potencijalno zauzima u međuljudskim odnosima. Pored navedenog, poseban naglasak je stavljen i na ponašanje animatora u grupi te je održana radionica animatorski bonton, koja iz godine u godinu plijeni pažnju polaznika i pruža konkretne smjernice za djelovanje u grupi.

Večernji program je dao mogućnost da polaznici direktno sudjeluju u kreiranju igara i zabavnih aktivnosti. Naime, tematska zabavna večer je bila prilika za prikaz konkretnih vještina i znanja koja su polaznici usvojili na radionici Analiza igre, a uz pomoć MACSTOF metode kreirali su vlastite igre koje su prikazali za ostale sudionike.

 Duhovni dio programa je se sastojao od jutarnjih i večernjih molitvi, a sveta misna slavlja je predvodio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade. Vlč. Maršić je u svojoj nedjeljnoj homiliji napravio paralelu između prvih kršćanskih zajednica i onoga što animatori nastoje živjeti u svojoj svakodnevnici. Blizina i suradnja s drugima je potrebna kako bi se mogle učiniti velike i značajne promjene, ali s druge strane, svatko treba zauzeti posebnu ulogu u zajednici. Samo kada svaki pojedinac prepoznaje svoje mjesto, možemo vjerovati da je zajednica blagotvorna i korisna za postizanje životnog ispunjenja.

Program je završen zajedničkim objedom i neformalnim druženjem prilikom kojih su se polaznici i animatori instruktori dodatno upoznali i izmijenili dosadašnja iskustva.

Ove mlade do kraja programa dijeli još jedna formacija i specijalizacija. Plodovi njihovog rada su već vidljivi u župama, a i Centar za mlade već u njima ima sigurnu podršku za pastoralno djelovanje diljem Vrhbosanske nadbiskupije.

Antonio Topalović