Because We Care: edukacija za nastavnike i stručne suradnike u školama

U periodu od 17. do18. travnja u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II održana je edukacija za nastavnike i stručne suradnike u školama na temu „Odgojno obrazovni djelatnici kao digitalni mentori: podrška u radu s mladima u digitalnom okruženju“. Edukacija je održana u sklopu projekta Because We Care, a predvodila ju je doc. dr. Emina Dedić Bukvić, nastavnica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Projekat Because We Care za cilj ima pružiti dodatni sadržaj i edukaciju iz područja zaštite djece i mladih, a ovaj put, uzimajući u obzir trenutnu situaciju u obrazovanju, edukacija je tematizirala ulogu nastavnika u online nastavi. Doc. Dedić Bukvić je kroz niz radionica i predavanja predstavila različite koncepte kao što su: temeljna polazišta odgojno-obrazovnog procesa u digitalnom okruženju, digitalno nasilje te u konačnici predstavila praktične smjernice za odgojno-obrazovni rad u digitalnom okruženju. Tijekom edukacije sudionici su imali priliku sudjelovati u rješavanju studija slučaja koje su predstavljanje konkretne probleme i izazove s kojima se nastavnici mogu sresti u digitalnom okruženju, a uz adekvatnu podršku i grupni rad, svi su ponudili rješenja i smjernice za djelovanje.

Edukacija je okupila 20 nastavnika i stručnih suradnika iz jedanaest osnovnih i srednjih škola i centara te vjerujemo da će stečena znanja nastojati primijeniti u svom svakodnevnom radu kako bi, na adekvatan način i pravovremeno, prevenirali, ali i djelovali u slučajevima digitalnog nasilja među učenicima te zaštitili i osigurali sretno i sigurno odrastanje.

Antonio T.