Moć i moral: Gdje je dostojanstvo bh čovjeka u vremenu pandemije?

U srijedu 21. travnja, održana je treća javna tribina u okviru projekta Mladi i demokracija – Vision is decision. Tribina je održana putem Zoom aplikacije, a tema je bila Moć i moral: Gdje je dostojanstvo bosanskohercegovačkog čovjeka u vremenu pandemije koronavirusa.  O ovoj temi govorili su prof. dr. Zorica Maros s Katoličkog bogoslovnog fakulteta te prof.dr. Nerzuk Ćurak s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, dok je moderatorica bila Marija Puljić, djelatnica Centra za mlade.

U svom uvodnom izlaganju, prof. Maros se osvrnula na definiranje pojmova moć, moral i dostojanstvo, te progovorila o trenutnoj situaciji s kojom se suočavaju bosanskohercegovački građani, kroz prizmu austrijskog filozofa i psihijatra Viktora Frankla i njegovo promišljanje o tomu kako čovjek može zadržati ljudsko dostojanstvo i slobodu izbora čak i u neljudskim uvjetima.

Zatim se prof. Ćurak osvrnuo na bosanskohercegovački državni sustav koji bi morao nešto reći narodu povodom „stravične proizvodnje smrti“ koja se dogodila proteklih mjeseci, kada je Bosna i Hercegovina bila među prvim zemljama u regiji po stopi smrtnosti od koronavirusa. Također je progovorio o nepreuzimanju odgovornosti  i moralnom neredu u ovom povijesnom trenutku, kada se reflektirala kultura smrti u kojoj je čovjek nebitan, sveden na statistiku. Također je pozvao nazočne da se uključe u građanske inicijative koje se zalažu za osnovna ljudska prava, kao što su pravo na život i zdravlje, u vremenu pandemije koronavirusa te preuzimanje odgovornosti nadležnih organa koji su imali i imaju dužnost služiti narodu.

U nastavku je uslijedila diskusija, tijekom koje su sudionici brojnim pitanjima i komentarima ukazali na važnost zalaganja za državu koja neće čekati donacije drugih zemalja te koja će vlastitim snagama osigurati vakcine svojim građanima,  državu u kojoj će vladati povjerenje u zdravstveni sustav i političke institucije. Također je javna tribina iznjedrila i zajednički zaključak o važnosti uključivanja u postojeće građanske inicijative, polazeći od osobne odgovornosti, te nužnom uključivanju religijskih zajednica u glasnu borbu za dostojanstven život čovjeka u Bosni i Hercegovini.

M.P.