Plenarno predavanje prof. dr. Gordane Buljan Flander

U ponedjeljak, 3. svibnja 2021. godine u prostrijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu je održano plenarno predavanje koje je predvodila prof. dr. Gordana Buljan Flander, pshologinja i psihoterapeutkinja, osnivačica i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Edukacija je okupila trideset stručnjaka socijalne zaštite, nastavnika i stručnih suradnika, odgajatelja, djelatnika Centra za mlade te studenata.

Na samom početku predavanja sve okupljene je pozdravio Antonio Topalović, projekt koordinator i djelatnik Centra za mlade koji je zaželio dobrodošlicu i izrazio zahvalnost za dolazak na plenarno predavanje u sklopu projekta Because we Care. Navedeni projekt se realizira već četvrtu godinu, a za cilj ima razvoj politka zaštite djece i maloljetnika te sustavni pristup kroz pružanje obuke različitim skupinama profesionalaca (nastavnicima, psiholozima, pedagozima, socijalnim radnicima, policiji, liječnicima…) o osnovnim temama iz područja zaštite djece i maloljetnika te kreiranja sigurnog okruženja za zdrav rast i razvoj. Zaštita djece i mladih je zadaća i odgovrnost svih nas, a samo adekvatnim pristupom i razumijevanjem ove teme, možemo doprinijeti razvoju sigurne obitelji, škole i Crkve.

U svom prvom predavanju prof. dr. Gordana Buljan Flander je sudionicima prikazala na koji način djeca funkcioniraju i kako se nose sa stresnim i traumatskim situacijama, a poseban osvrt je dala upravo uzimajući u obzir vrijeme u kojem živimo, a koje je zahvaćeno pandemijom i različim promjenama koje snažno utječu na živote svih nas, a posebno djece i mladih. Poseban osvrt profesorica je učinila u smjeru utjecaja religioznosti na mentalno zdravlje i mehanizmima suočavanja sa stresnim situacijama. Prema rezultatima istraživanja koji su prikazani, molitva i duhovna skrb mogu snažno utjecati na mentalno stanje i blagostanje pojedinaca. Drugo predavanje je tematiziralo jačanje otpornosti, odnosno, prof. Buljan Flander je kroz niz praktičnih primjera i prikaza vježbi nastojala osnažiti kapacitete profesionalaca za konkretan, neposredan rad s djecom i mladima, a sve u cilju optimizacije uvjeta za sigurno odrastanje. Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba je tijekom proteklog perioda kreirala i učinila dostupnim javnosti niz vježbi i projektivnih tehnika koje se mogu koristiti ne samo u profesionalnom okruženju, već i u obiteljima i igri s djecom.

Tijekom predavanja sudionici su imali priliku postaviti pitanja te podijeliti svoja osobna iskustva u radu s djecom i mladima. Poseban doprinos su dakako iskustva stručnjaka iz pastoralne, odgojno-obrazovne, socijalne i savjetodavne prakse, a sve u cilju unaprijeđenja osobnih kapaciteta i razvoja novih kompetencija u prodručju zaštite djece i mladih.

Antonio Topalović