Papa Franjo o zaštiti maloljetnika

Papa Franjo primio je u subotu 15. svibnja u Vatikanu članove Udruge Meter, koja se već više od 30 godina zauzima u borbi protiv pedofilije u Italiji i drugim zemljama, te u zaštiti zlostavljane i maltretirane djece, prenosi Vatican News.

Zlostavljanje maloljetnika vrsta je ‘psihološkoga ubojstva’, i dužnost je svih država djecu zaštititi. S druge strane, u odnosu na to zlo, potrebna je još jača svijest obitelji i različitih odgojnih ustanova, rekao je Papa članovima Udruge Meter. Audijencija je održana nedugo nakon proslave 25. dana djece žrtava nasilja i zlostavljanja, koju je organizirala ta udruga, koju je utemeljio don Fortunato Di Noto. Papa Franjo ju je posebno ohrabrio u njezinu radu, tijekom podnevnoga nagovora prije molitve Kraljice neba 2. svibnja.

Papa je Udrugu Meter usporedio s domom na koji se obično misli kao na mjesto prihvata i zaštite. Riječ ‘dom’ tipično je obiteljski obojena te podsjeća na toplinu, ljubav, nježnost koji se mogu iskusiti u jednoj obitelji, posebno u trenutku tjeskobe i žalosti. Vi ste bili, i jeste, ‘dom’ za brojnu djecu, povrijeđenu u njihovoj nevinosti ili porobljenu sebičnošću odraslih. Bili ste i jeste dom nade, podupirući kod brojnih žrtava put oslobađanja i iskupljenja. Stoga vas potičem da nastavite s tom zaslužnom društvenom aktivnošću, pružajući i dalje svoj dragocjeni prinos u službi zaštite djece, istaknuo je Papa.

Napomenuvši potom da se, nažalost, zlostavljanje djece nastavlja, posebno primamljujući ih putem Interneta i društvenih mreža, sa stranicama i portalima posvećenima pedopornografiji, Papa je istaknuo da je zbog toga njihov rad još potrebniji, kao i obnovljena odlučnost javnih institucija i vlasti, te veća svijest cijeloga društva u borbi protiv te dramatične stvarnosti. I danas često u obiteljima vidimo da je prva reakcija prikrivanje svega. Također i u drugim institucijama, pa i u Crkvi. Moramo se boriti s tom starom navikom prikrivanja, upozorio je Papa.

Zlostavljanje maloljetnika vrsta je „psihološkoga ubojstva“, i u mnogim slučajevima brisanje djetinjstva. Zbog toga je zaštita djece od seksualnoga iskorištavanja dužnost svih država, pozvanih identificirati i trgovce ljudima i zlostavljače. Istodobno su prijeko potrebne prijave i prevencija u raznim sredinama društva: u školi, sportskim, rekreativnim i kulturnim aktivnostima, u vjerskim zajednicama, kao i kod pojedinaca.

Osim toga, na području zaštite maloljetnika i u borbi protiv pedofilije valja unaprijed pripremiti specifične intervencije u svrhu djelotvorne pomoći žrtvama, napomenuo je Papa te na kraju ponovno zahvalio i ohrabrio članove Udruge Meter da ne strahuju pred nerazumijevanjem i teškoćama kojih ima mnogo. Idite naprijed hrabro i ustrajno. Pratim vas svojom molitvom i svojim blagoslovom, poručio im je papa Franjo.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II realizira projekt Because We Care koji za cilj ima pružanje obuka i edukacija za stručnjake koji rade s djecom i mladima te trajni razvoj politika zaštite maloljetnika. Za dodatne informacije o aktivnostima i projektu možete pisati projekt koordinatoru Antoniju Topaloviću na e-mail adresu: antoniotopalovic.ncm@gmail.com. 

Izvor: Bitno.net/VaticanNews.Va