Zbor Angelus- Marijo Majko, himna Marijafest BiH

Festival duhovne glazbe Marijafest BiH, kojeg Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. realizira od 2014. godine, zbog situacije izazvane koronavirusom posljednje dvije godine nije održan.

Na posljednjem, petom festivalu duhovne glazbe koji se 2019. godine održao pod sloganom „Na krilima pjesme“ u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. predstavilo se sedam glazbenih skupina iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Program festivala iz godine u godinu se mijenjao, a osim prilike da se predstave duhovnom skladbom, svi prijavljeni glazbeni sastavi imali su priliku sudjelovati na zanimljivim, edukativnim glazbenim radionicama i zajedničkoj sv. misi. Posebnost festivala bila je i glazbena radionica na kojoj su svi sudionici imali zadatak osmisliti tekst i glazbu himne festivala, uvježbati ju i premijerno izvesti na festivalu čiji se program uživo emitirao na Radio Mariji svih prethodnih godina.

Zbog mjera koje je donio krizni stožer o broju sudionika javnog okupljanja, ovogodišnji, šesti po redu festival Marijafest BiH koji se trebao održati 15. svibnja i biti natjecateljskog karaktera, u odnosu na prethodne godine, obilježen je na drugačiji način.

Na Youtube kanalu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u srijedu, 19. svibnja premijerno je prikazano izvođenje himne festivala Marijo Majko, koju su povodom obilježavanja Marijafesta BiH izveli članovi zbora Angelus iz Mostara.

Zbor Angelus osnovan je 2008. godine pod vodstvom tadašnjeg župnika don Ivana Perića, koji od samog početka pa sve do danas broji 13 članova. Od samog početka, pa sve do 2020. godine zbor predvodi Barbara Filipović, nakon čega vodstvo zbora preuzima Filip Milošević uz pratnju Dajane Puljić. Četveroglasnim pjevanjem nedjeljom slave misu te uljepšavaju vjenčanja i krštenja na području Hercegovine. Tajna dugogodišnjeg opstanka zbora Angelus je redovno okupljanje na probama ali i zajednička druženja uz puno smijeha i kvalitetnog razgovora. Od značajnih nastupa rado se prisjećaju nastupa na Tropletovim danima, Adventu u Mostaru, Božićnom koncertu ispred Kosače, te na raznim susretima za mlade, duhovnim obnovama te klanjanjima pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Uz vodstvo Josipa Milanovića, projekt koordinatora festivala duhovne glazbe Marijafest BiH, zahvaljujući produkciji Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije snimljen je i spot za izvođenje himne festivala Marijo Majko zbora Angelus iz Mostara koji možete pogledati ovdje.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom zahvaljuje se župniku župe sv. Mateja iz Mostara, don Ivici Borasu, Filipu Miloševiću, voditelju zbora Angelus, svim članovima zbora na otvorenosti i suradnji, te Miroslavu Graciću i Davoru Krajinoviću, djelatnicima Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije koji su pomogli u realizaciji spota himne festivala.   

Josip Milanović