Social Corner- Međusobno poštivanje i solidarnost

Social Corner, odnosno Društveni kutak za migrante koji borave u kampu Ušivak u Hadžićima pored Sarajeva projekt je Caritasa BiH kojeg realizira u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II., talijanskom nevladinom organizacijom IPSIA BiH, te Muzejom ratnog djetinjstva u Sarajevu.

Aktivnosti koje se svakodnevno organiziraju i provode u društvenom kutku osmišljene su i realizirane od strane Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., a osim posluživanja toplog čaja, svi korisnici kampa imaju priliku sudjelovati i na raznim edukativnim, kreativnim, sportskim i zabavnim radionicama.

Tako je u četvrtak, 13. svibnja u prostorijama društvenog kutka povodom Bajrama organizirana podjela ruksaka za djecu do 15 godina. U dokumentu Izbjeglice — izazov solidarnosti istaknuto je da „Crkva pruža svoju ljubav i pomoć svim izbjeglicama bez razlike na vjeru i rasu, poštujući u svakom od njih dostojanstvo ljudske osobe, stvorene na sliku Božju.“

Budući da je većina korisnika kampa islamske vjeroispovijesti, Social Corner je odlučio pružiti korisnicima kampa toplinu za vrijeme Bajrama kako bi ga barem dijelom proslavili kao što su ga nekada proslavljali u toplini svojega doma. Nakon što su djeca dobila poklone, organiziran je zajednički ručak za sve korisnike kampa i djelatnike Social Cornera u skladu s epidemiološkim mjerama zbog situacije izazvane koronavirusom. Poslije ručka, korisnici kampa opustili su se uz glazbu i ples.

Iako je Social Corner projekt Katoličke Crkve koji je financijski podržao papa Franjo, to ne isključuje činjenicu da je zadaća te iste Crkve živjeti dijalog potičući na međusobno poštivanje i solidarnost koji dovode do rješavanja zajedničkih problema u svakodnevnom životu.

Ružica Marković i Gorana Lovrić