COOLTURA: Otkrivanje kulturnog bogatstva Travnika i Jajca

Dana 21. i 22. svibnja skupina učenika Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku te mladih aktivnih pri Odboru za međureligijsku suradnju u Zenici, sudjelovala je u studijskom upoznavanju Jajca i Travnika, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.. Studijski posjet je održan u okviru projekta Cooltura – mladi u otkrivanju kulturnog bogatstva Bosne i Hercegovine, uz pratnju Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije, u čijoj produkciji će biti objavljen istoimeni nastavak dokumentarnih emisija o kulturnim znamenitostima nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Prvoga dana, mladi su upoznavali bogatu povijest i kulturnu ostavštinu Travnika. Na tom putu, najprije su posjetili znamenitu travničku tvrđavu iz srednjovjekovnog doba, koja je danas jedan od najočuvanijih i najljepših fotifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne te ima status nacionalnog spomenika.  Potom su se uputili prema Rodnoj kući Ive Andrića, po čijem djelu „Travnička kronika“ je Travnik najviše poznat. Ovdje su imali priliku saznati osnovne crtice iz života jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca koji je 1961. godine iz ruku švedskog kralja primio Nobelovu nagradu za književnost.

Posjet je nastavljen Elči Ibrahim-pašinoj medresi, gdje je mlade dočekao Kemal Avdagić, pomoćnik direktora za nastavu, koji im je ispričao povijesnu pozadinu ustanove koja predstavlja vrlo značajno kulturno bogatstvo Bosne i Hercegovine, a koju je osnovao Elči Ibrahim – paša, tadašnji vezir koji je stolovao u Travniku – prijestolnici Bosanskog pašaluka.

Drugi dio dana posvećen je susretu s bosanskim franjevcima – ujacima, koji stoljećima stoje kao čuvari duhovnog i kulturnog bogatstva ovog kraja. Tako su se mladi uputili ka franjevačkom samostanu i crkvi Sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori, gdje su ih dočekali fra Drago Pranješ, gvardijan i fra Nikola Kozina, župni vikar. Ovdje su mladi imali priliku saznati kako je osnovan samostan u Gučoj Gori, koji je njegov značaj za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu, te vidjeti postavku muzeja, etnografsku zbirku i galeriju.

U večernjim satima u prostorijama Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku, Marina Papić, vršnjačka edukatorica na projektu Koračajmo zajedno, održala je radionicu za mlade na temu „Zajedničke vrijednosti“, prilikom koje su mladi imali priliku razgovarati o važnosti uvažavanja i poštivanja različitosti.

Drugog dana mladi su se uputili u Jajce, gdje su najprije posjetili njegov simbol – vodopad. Zatim su se uputili ka Starom gradu, gdje su posjetili katakombe te vidjeli srednjovjekovnu ostavštinu grada Jajca. 

Na putu ka franjevačkom samostanu, posjetili su džamiju Esme – sultanije, gdje ih je dočekao Ramiz ef. Kahrić, imam džamije, koji im je ispričao o nastanku džamije te životu vjernika danas.

U nastavku su mladi imali priliku posjetiti franjevački samostan Sv. Luke, gdje su se susreli s  arheologom Franjom Leovcem, kustosom muzeja, koji ih je upoznao s poviješću Jajca, od najranijih vremena, te ih proveo kroz jako vrijedan muzej koji vjerno prikazuje kulturno bogatstvo Jajca iz različitih povijesnih razdoblja. Mladima je ovdje posebno bilo zanimljivo vidjeti sarkofag posljednjeg bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića.

Dvodnevni posjet je okrunjen dolaskom na Plivska jezera, kada su mladi imali priliku razmijeniti dojmove te zajedno potvrditi da se Travnik i Jajce s pravom nazivaju muzejima pod vedrim nebom.

Marija Puljić