Javna tribina: Uloga medija u demokratskom društvu

U ponedjeljak 24. svibnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održana je četvrta javna tribina u okviru projekta Mladi i demokracija – Vision is decision. Tribinu za studente održao je vlč. Dražen Kustura, magistar komunikologije i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije. U svom predavanju, vlč. Kustura se osvrnuo na značenje pojma demokracije te važnost medija u prijenosu informacija.  Istaknuo je  da bi mediji trebali izvršiti odabir vijesti, za interes društva u cjelini. Stoga se kao ideal postavlja da su mediji neovisni, imaju istinitost u izvještavanju te da su objektivni.  – naglasio je. Osnova medija je vijest koja treba donijeti nešto novo, biti nepristrana i provjerena. Međutim danas postoje brojni pseudomediji koji šire neprovjerene i senzacionalističke vijesti, te koriste različita sredstva kako bi privukli čitatelje.  Kroz nekoliko primjera iz svakodnevnice medijskog izvještavanja, istaknuo je opasnost širenja fake vijesti te masovne pažnje koju izazivaju.  

Vlč. Kustura je također upozorio mlade da se danas ne može govoriti o neovisnim medijima u punom smislu jer su mnogi pod ideološkim utjecajem ili zbog ekonomske održivosti moraju prilagođavati sadržaj onome što je izvor financija. Ovoga na poseban način mladi čovjek treba biti svjestan, te razvijati kritički stav prema onome što vidi i čuje.

U nastavku je uslijedila kratka diskusija kada su  nazočni  imali priliku izreći svoje komentare te postaviti pitanja predavaču.

Marija Puljić