Završene temeljne formacije animatora u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

U razdoblju od 21. do 23. svibnja 2021. godine u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II održana je četvrta formacija animatora u sklopu projekta „Mladi za mlade“. Na formaciji se okupilo trideset mladih iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine koji su tijekom trodnevnog programa imali priliku sudjelovati u bogatom duhovnom programu.

Četvrta formacija animatora, ujedno i posljednja, održana je u Travniku te je okupila mlade koji su u prethodnoj godini sudjelovali na tri temeljne formacije animatora. Teme četvrte formacije bile je animator u susretu s Isusom, molitva i duhovnost kao i poziv na služenje kao najiskreniji oblik djelovanja mladih. Sve radionice poticale su na razmišljanje o Isusu, molitvi i svjedočenju žive vjere na kojoj se temelji život animatora. Cilj ove posljednje formacije, koja je organizirana u vidu duhovne obnove, je pomoći mladima da se kroz molitvu dublje susretnu s Isusom, ali pokušati osvijestiti da je poziv animatora poziv na služenje.

Važan segment same formacije je euharistijsko slavlje koje je u subotu predvodio vlč. Šimo Maršić, dok je u nedjelju, na svetkovinu Duhova, svetu misu predvodio vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije. Vlč. Kustura je u svojoj prigodnoj propovijedi osvrnuo se na snagu i djelovanje Duha Svetoga u životu svake osobe, a posebno mladih koji svojim životom trebaju svjedočiti veličinu i snagu života, biti izvor svjetlosti za svijet koji ponekad ne zna u kojem smjeru treba ići. Poslanje mladih animatora je upravo to, živjeti tako da njihov put posvećenja bude poziv i drugima da od svog života učine veliko remek djelo.

Antonio Topalović