Započeo jubilarni 50. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

U Gospinu svetištu i župi Uznesenja BDM u Komušini, 28. svibnja, sv. misom u popodnevnim satima započeo je jubilarni 50. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije.

I ovogodišnje okupljanje pod geslom Ustani. Postavljam te za svjedoka onoga što si vidio (Dj 26,16) upriličeno je, kao i prethodne godine, u drugačijim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

Nekoliko desetaka mladih, većinom djelatnika ili suradnika NCM-a Ivan Pavao II., uz druge vjernike i hodočasnike, koji su došli u osobnom aranžmanu, obilježavanje je započelo euharistijom koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić. Koncelebrirali su, između ostalih, generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić, župnik u Komušini i čuvar Gospina svetišta preč. Boris Salapić i ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladij Ivan Pavao II. dr. vlč. Šimo Maršić.

Kako je sve počelo?

Pozdrav nazočnima, a posebice predstavnicima mladih te ostalim vjernicima i hodočasnicima, prije početka euharistije izrekao je preč. Salapić koji je potom progovorio o povijesti susreta mladih u Komušini. „Marijanski kongres 16. svibnja 1971., kao priprema za Međunarodni marijanski kongres koji se iste godine održao u Mariji Bistrici, bio je proslavljen u Komušini. Na njemu je bio poseban program koji su pripremali mladi iz različitih dijelova Nadbiskupije. Tadašnji župnik preč. Zvonimir Petrović je nastavio svake godine organizirati svibanjsko hodočašće mladih Gospi Kondžilskoj. Nakon njega to je nastavio sljedeći župnik vlč. Pero Pranjić, a potom i vlč. Žarko Vujica. Nadbiskup mons. Marko Jozinović je odredio da se dan mladih VN-a slavi svake godine u mjesecu svibnju“, rekao je, između ostaloga, preč. Salapić te potom progovorio o ratnim „izbjegličkim godinama“ te „povratku“ slavlja Dana mladih u Komušinu 2000.

Nakon povijesne crtice obavijestio je nazočne da će kard. Puljić za vrijeme mise blagosloviti novo zvono za župnu crkvu koje su darovali Dragan Peić iz G. Komušine i Josip Budimir iz N. Šehera.

Potom je kardinal na početku mise istaknuo kako se raduje „što smo večeras ponovno zajedno“ te potaknuo nazočne, a posebice mlade, neka im „srca budu otvorena kako bi im Marija mogla biti majka i učiteljica“.

Zvono poziva na molitvu

U prigodnoj mozaičkoj propovijedi kard. Puljić je posvijestio misna čitanja te naglasio kako je župna crkva „naša kuća u kojoj dolazimo nebeskoj majci“. „Rodivši Isusa Marija je postala i naša majka jer smo svi Božja djeca. Danas na poseban način želimo nju moliti, ali i od nje učiti. Kada spomenemo Mariju odmah pomislimo kako je ona Bogomajka. Međutim, njezina je veličina i u tome što ona Božju sluša“, rekao je kardinal i potaknuo nazočne da ih Marija uči kako Božju čuti i usvojiti.

„Mi toliko puta čitamo evanđelje, ali nas ono nije proželo. I dalje razmišljamo o zemaljskim interesima. Zato nas Marija danas želi učiti. Ona je ne samo majka nego i učiteljica da Božju riječ čujemo, prihvatimo i živimo“, rekao je nadbiskup Puljić podsjećajući kako je godina u kojoj se nalazimo proglašena Godinom Riječi Božje.

„Sramota je za katolike da se ne znaju služiti Biblijom, a još pogotovo da Riječ Božja ne dođe do naših srdaca kada je čitamo. Zato danas od Marije učimo! Svi mi trebamo učiti, ali na poseban način mladi trebaju biti otvoreni Riječi Božjoj“, ustvrdio je vrhbosanski nadbiskup te podsjetio na geslo ovogodišnjeg susreta i posvijestio im potrebu da se, poput Marije, usvoji i „čuje“ srcem Riječ Božja. Potom je zaželio da jubilarno hodočašće Gospi Kondžilskoj „izgradi njihova srca“ jer svi u današnjem svijetu trebaju uzor, posebice mladi.

U drugom dijelu homilije pogovorio je o smislu i značenju zvona. Podsjetio se na djetinjstvo za vrijeme kojega je, čuvši zvono, prekrstio se i kazao: „Slava tebi glasu Božji.“ Istaknuo je kako je zvono uistinu glas Božji koji zove na susret u kuću Gospodnju i na molitvu. U sjećanje je prizvao i vrijeme župnikovanja u vjerničkoj zajednici gdje je komunizam ostavio dubok trag te mu je zbog zvonjave crkvenih zvona došao jedan general i zamolio da se prestanu oglašavati jer mu „uznemiruju savjest“. Nadalje je posvijestio kako zvona u pojedinim vjerničkim zajednicama oplakuju mrtve, ili javljaju važne događaje. 

Na kraju je potaknuo nazočne, a posebice mlade „neka glas Božji dopre do našeg srca“ i da „ova večer postane izazov u našem rastu vjere“.

Nakon homilije upriličen je blagoslov novoga zvona koje će u sljedećem razdoblju biti postavljeno na zvonik, na kojemu već stoje dva, koja su također izlivena u Austriji.

Prigodni program i nova knjiga

Na kraju mise nazočnima se obratio župnik koji se zahvalio darovateljima zvona i uručio im priznanje te volonterima iz vjerničkej zajednice koji su pripomogli organizaciju susreta.

Potom je djelatnik NCM-a Josip Milanović podsjetio da 2005. mladi iz Nadbiskupijskog centra Ivan Pavao II. sudjeluju u organiziraju Dana mladih VN-a te zahvalio Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije koji izravno prenosi putem portala nedjelja.ba misu i prigodni program. Iskazao je nadu da će iduće godine susret biti masovniji te potaknuo mlade da u 20.15 sati prate na portalu i Youtube kanalu nedjelja.ba prigodnu emisiju te u 22.00 klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Također je najavio da uskoro izlazi knjiga koja će govoriti o povijesti susreta mladih na Komušini.

Euharistijsko slavlje animirao je zbor Frame iz Tuzle.

Misu uočnicu možete pogledate ovdje. 

Preuzeto s: www.nedjelja.ba