Zenica: Održan međureligijski kamp za mlade „Da svi budu (za)jedno“

Piše: Kenan Hodžić, koordinator projekta “Koračajmo zajedno” u ime mladih Islamske zajednice

Na Smetovima u Domu izviđača-radio amatera Grada Zenica, u periodu od 28. do 31. maja održan je međureligijski kamp za mlade „Da svi budu (za)jedno“ u organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.

Kamp je imao za cilj da promoviše neformalne načine stjecanja znanja o međureligijskoj saradnji i dijalogu ali i da produbi već postojeću kvalitetnu saradnju između mladih Zeničana, koji dolaze iz različitih vjerskih zajednica/crkava. Kroz četiri dana kampa, učesnici su imali priliku s različitim predavačima i moderatorima, putem različitih oblika učenja izgrađivati međusobno povjerenje, empatiju, takmičarski duh ali i fair-play kao način odnosa s drugima koji su naša inspiracija, a ne naša opasnost.

Tokom trajanja kamp su posjetili brojni dragi gosti; vlč. Vlatko Rosić predsjednik OMS-a koji je mlade ohrabrio i njihovim nastojanjima na putu dijaloga, prvaci bh glumišta Faketa Salihbegović-Avdahić i Mugdim Avdagić, predstavnici Saveza Izviđača Dženita Vugdalić i Karlo Kolar, jerej Marko Maleš, stručni savjetnici Međureligjjskog vijeća iz Sarajeva Olivera Jovanović i Ajša Kasumović-Mahmutović. Učesnici podijeljeni u dvije ekipe „SveMIRci“ i „Golubovi“ su učinili Smetove centrom međureligijskog dijaloga za mlade, učeći jedni od drugih i promovišući međureligijski dijalog kao najpodobniji prostor za konzumiranje ljudskosti među vjerujućim ljudima.

Interaktivne radionice, sportska takmičenja, boravak u prirodi, sati kreativnog rada, predavanja, kvizovi i filmske večeri te druženja, poučili su sve da je međureligijski dijalog naš ideal, ali da on mora biti i naša stvarnost. Uprisutnjujemo ga u naše živote svakodnevnim odnosom s drugim ljudima, našom mogućnošću da ih razumijemo, poštujemo, oprostimo i volimo. Kampovi, susreti, zajednički programi i projekti pomažu upravo da shvatimo važnost ovih osjećanja koji pozivaju na akciju, i posebno su važni za mlade ljude.

Koliko ćemo imati ljubavi za druge, mnogo će se reći o nama samima. Na kraju kampa svim učesnicima su dodijeljene prigodne nagrade i priznanja, sa porukom da su svi oni pobjednici, jer su žrtvovanjem svoga vremena i svojom spremnošću za rad pokazali da mladi jesu najveći potencijal za razvoj međureligijskog dijaloga.

Kamp se realizovao u okviru projekta PRO-Budućnost, kojeg realizuje Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini uz podršku USAID Bosnia and Herzegovina. Partner kampa je bio Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ Sarajevo.