Mladi i demokracija: Održana tribina na temu „Pravo na slobodu vjere u današnjem (demokratskom) društvu”

Dana 1. lipnja, putem Zoom aplikacije, održana je online javna tribina u okviru projekta Mladi i demokracija – Vision is decision, na temu „Pravo na slobodu vjere u (demokratskom) društvu“. Gosti predavači su bili dr. Dino Abazović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu te vlč. dr. Oliver Jurišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

U svom uvodnom izlaganju, prof. Abazović je prikazao povijesni pregled i suvremeni kontekst prava na slobodu vjere i uvjerenja. Osvrnuo se na suvremene principe zaštite religijskih sloboda u kontekstu ljudskih prava, kao što su unutarnja sloboda – sloboda „za“ i sloboda „od“, vanjske slobode koje se manifestiraju individualno ili kolektivno, princip upražnjavanja religijskih sloboda bez prisile, princip nediskriminacije i dr.  Međutim, osnovno pitanje je bilo kultura ljudskih prava.  „Mi smo povijesno zemlja pluralnosti te je ključno pitanje kako osigurati međusobno poštivanje preko fundamentalnih razlika.“ – istaknuo je prof. Abazović. „Osnovni problem u bosanskohercegovačkom diskursu jeste što najveći broj ljudi ne pravi razliku između vjerskih sloboda i vjerskih osjećanja.“  – dodao je. Naglasivši da uz  religijske slobode uvijek idu i religijske odgovornosti, prof. Abazović je zaključio svoje izlaganje.

Prof. dr. Oliver Jurišić se u nastavku osvrnuo na odnos slobode i demokracije u kontekstu Katoličke crkve te objasnio razliku između vjere i religije. Istaknuo je također da se BiH danas nalazi u tzv. tranzicijskoj demokraciji, te je kod nas demokracija specifična po tome da se zadržava u nacionalno – religijskom okviru.  Posvijestio je važnost autentičnosti vjere, koja ide uz istinsku slobodu.  „Danas je religija uglavnom slobodna u svom djelovanju iako se stječe dojam da ona ne zna kako se snaći s vlastitom slobodom. Također se primjećuje da se autentična religija u BiH miješa s nacionalno – političkom demokracijom. Ova vrsta demokracije nekada gura u religiju što više slobode kako bi ju kroz nju pokušala iskoristiti, ako ju već ne može do kraja kontrolirati ili zabraniti.“  – istaknuo je. Ovaj „višak slobode“ utječe da religija nekada ne može prepoznati do kojih granica treba braniti svoju autentičnost.

U nastavku je uslijedila kratka diskusija kada su  sudionici  imali priliku izreći svoje komentare te postaviti pitanja predavačima.

Marija Puljić