Kardinal Puljić: Evo, Gospa se vratila svojoj kući!

U specijalnoj emisiji povodom 50. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije, a koja se putem Youtube kanala Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije emitirala u petak, 28. svibnja, Josip Milanović, voditelj emisije i djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. ugostio je uzoritog Vinka kardinala Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa metropolita.

U razgovoru, Vinko kard. Puljić prisjetio se svog prvog dolaska u Gospino svetište u Komušini, kazao kakvu ulogu u njegovom životu ima Majka Marija, ohrabrio mlade ali i uputio iskrenu čestitku svim mladima povodom zlatnog jubileja.

Nakon pozdravnih riječi voditelja emisije, uzoriti Vinko kardinal Puljić uputio je pozdrave svima koji su emisiju pratili uživo na portalu Nedjelja.ba ali i iskoristio priliku da zlatni jubilej čestita ovoj generaciji mladih koja je doživjela i slavi zlatni jubilej sa željom da oni prenesu poruku budućim generacijama.

Prisjećajući se svog prvog dolaska u Komušinu, ali i uloge koju je tada imao, Vinko kar. Puljić, kazao je: „Kada sam prvi put došao ovdje u Komušinu, bio sam još duhovnik u Zadru, a onda me je župnik, čini mi se da je tada bio preč. Pero Pranjić župnik, zovnuo da vodim mladima rekolekciju, i to je bilo gore na starome mjestu gdje je bila crkva, gore u onoj dvorani. Tada sam prvi put došao u Komušinu, održao jednu rekolekciju mladima i sudjelovao u tom hodu gore prema Kondžilu i njihovoj molitvi. Tada nije to bilo ovako organizirano kao sada službeno, ali je bilo hodočašće, molitveno, pokorničko i zapravo posebno vjerničko.“- kazao je naglasivši kako su tada na susretu bili samo mladi iz župe Komušina, njih negdje oko 150, te kako je od tada skoro svake godine dolazio u Komušinu posebno radi ispovijedanja i to ne samo za Dan mladih, nego i na hodočašća za Veliku Gospu.

„Onda sam ja sudjelovao zajedno s vjernicima u proslavi Velike Gospe, pješke se gore otišlo, gore se molilo, gore se noćilo i gore se ponoćka slavila. Tako da sam bio sudionik te ponoćke koju su mladomisnici slavili, ali redovno se ispovijedalo po noći. Gore nije baš imalo osvjetljenja, ali smo baš to iskoristili što je polutama pa je bilo vrlo skrušeno i u tim ispovijedima.“- istaknuo je kardinal Puljić.

Prisjećaju se ranije organiziranih proslava Dana mladih kada je 2014. godine zbog poplava u BiH bio manji broj mladih, pa ove i prošle godine zbog pandemije koronavirusa također, vrhbosanski nadbiskup metropolita istaknuo je važnost proslave Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije.  

„Prvo to ispočetka nije bilo ovako naglašeno, nego je prvo sama župa organizirala, onda je sudjelovala biskupija u organizaciji, a onda je kasnije preuzeo Centar za mlade i on je na poseban način program uzeo u svoje nastojanje da ga pripravi. Zapravo, bitno je da u ovo svetište mladi dođu zajedno, da se dožive, da mole, da pokoru čine, da se zapravo ispovjede, da eto obave jedan zavjet i taj hod simbolizira životni hod. Hod na brdo Kondžilo, to je zapravo simbolika našeg hoda kroz život. Ja sam svake godine sve više rastao, dok nije nastala na neki način ova nedaća, da tako kažem, bilo poplava, bilo ove pandemije. Ono što me zadivljuje da unatoč svih tih nedaća, nismo odustali, stalno se okupljamo i čuvamo to žarište našeg okupljanja.“- kazao je.

O ulozi Nebeske Majke u njegov životu kazao je da je nezgodno govoriti jer je rođen na Majčin dan, 8. rujna kada se Majka Božja slavi rođenjem Blažene Djevice Marije, te kako je već njegovo rođenje povezano s Majkom Božjom.

„Kako sam rano izgubio majku, jer mi je umrla, onda su me vrlo rano uputili na pobožnost Majci Božjoj, tako da mi je Ona zamijenila moju rođenu majku i cijeli život sam s Njom povezan, posebno u sjemeništu gdje smo odgajani. Također, posebno kada sam postao svećenik (…) i Marija je majka svećenika, na neki način majka duhovnog zvanja. Zato sam i uzeo geslo kad sam postao nadbiskup Po Mariji, u vjeri, nadi i ljubavi.“- naglasio je kardinal Puljić.

Prisjećajući se svih trenutaka koje je kao poglavar katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini doživio u Komušini, Vinko kard. Puljić izdvojio je jedan posebno dirljiv trenutak.

„Svaki je ovdje događaj, dolazak u Komušinu ima svoju ljepotu, tako čovjek jednostavno osjeća radost. Možda najljepši moj, posebno dirljivi događaj bio je kada je slika Gospina vraćana u Kondžilo, kada smo je vozili iz Žepča, preko Šehera, preko planine i došli ovdje u Komušinu. Ovo je bilo sve ruševina, tu smo ostavili sliku. Moram priznati cijelim putem smo skoro svi plakali. Nekako, dirljivo je to bilo, pogotovo kada smo bili u Šeheru, nekoliko stotina, ma tisuću ljudi je dočekalo sliku i svi su skoro plakali, od jedne posebne dirljivosti, pobožnosti, ispraćajući Gospinu sliku prema Kondžilu.“- kazao je kardinal Puljić.

„Ona je u mome terencu dovezena ovdje i tu je došao župnik Robert, on je bio prvi koji je u ovome podrumu prespavao gdje nije bilo ni vrata, ni prozora. Zapravo, tu je bilo spremište konja pa smo to očistili i on je tu ostao. To je za mene posebno dirljivo. Kada sam se vraćao kući sve mi je drhtalo srce, evo Gospa se vratila svojoj kući i to mi je bio jedan poseban, dirljiv doživljaj.“- zaključio je.

Na kraju emisije, razmišljajući o teškom i izazovnome vremenu u kojemu svatko od nas živi, kazao je kako je ovo vrijeme nametnulo jednu čudnu klimu straha, depresije kojom su pogođeni mladi te kako je potrebno izvući se iz tog straha i depresije.

„Uzet ću sliku iz djetinjstva, dijete malo kada se prepadne ono krene plakati, čim čuje majčin glas ono je utješeno, osjeti sigurnost jer je mama uz njega. Ja bih tako rekao, da i mi ovdje doživljavamo ne racionalno, ne znanstveno, nego vjernički, pobožno doći Majci, tu je naša sigurnost. Marija je naša sigurnost, utočište naše, ne samo utočište grešnika, nego utjeha žalosnih. Upravo u svim tim našim žalostima dolazimo Mariji s jednom sigurnošću, ona nas prihvaća kao svoju djecu i tješi na putu našega života. Treba se osloboditi tog straha, osloboditi od te depresije, doživjeti da Marija vraća povjerenje u život, otkriva smisao života“- rekao je na kraju svog razgovora kardinal Puljić pozvavši mlade da se ne daju zavesti javnim mnijenjem, niti kriterijima koje nameće javno mnijenje, nego da uporište pronađu u vjeri, u molitvi, u pouzdanju i predanju Bogu.

Specijalno izdanje emisije povodom 50. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije, koje se uspješno realiziralo uz podršku Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije možete pogledati ovdje.

Josip Milanović